Ľubomír Hudačko Rôzne

Milovníci šarištiny sa môžu kochať: Kniha vydaná v USA, v r. 1939 a v našom nárečí!

Oplatí sa ju vidieť. V prešovskej knižnici je publikácia, ktorá bola vydaná v USA v roku 1939. Poteší milovníkov nášho nárečia, pretože je v šarištine.

Ilustračný obrázok k článku Milovníci šarištiny sa môžu kochať: Kniha vydaná v USA, v r. 1939 a v našom nárečí!
4
Galéria

Minule sme vás informovali o Čítanke pre ľudové školy v šarišskom jazyku z roku 1876, ktorá sa nachádza v Slovenskej pedagogickej knižnici v Bratislave.

Teraz sa našlo dalšie skvostné dielo. Na facebooku prešovský poslanec Peter Krajňák informoval, o publikácii Naša zlata šariščina, ktorá sa nachádza v knižnici v Prešove, a bola vydaná v USA v roku 1939.

Fanúšikovia šarišského nárečia následne na známej sociálnej sieti nešetrili chválami na pozoruhodný artefakt. Rozplývala sa nad ním aj Soňa. „Naša šumna šariščina. Je to najšumnejše narečie, to je jak pohladkane po šerdečku jak sebe možem z dakim pohutoric. Bivam vo Zvolene už 43 roki, aľe furt som koňarka, vichodňarka a som na to pišna,“ zverila sa ostatným.

Obsah v knihe uvádza, že na strane 3 je „take dace jak pdedslovo“ a v ňom sa dočítame: „Knižečka pisana v-čistej šariščine, ktora pomaly už budze na miziňe, bo už je ku koncu, život ma barz kratky, ta hoľem ostaňu šarišske pamiatky. Ňej že v tich verškoch, každy še raduje Tu v Americe, Šariščani ľube,“ píše sa v úvode. Viac si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

foto: archívne

To sa len tak nevidí: Kniha vydaná v Spojených štátoch a to v šarištine!
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM