Správy

Milovníci fantasy mali v Prešove svoj veľký deň: Festival PegasCon prilákal nadšencov Harryho Pottera či Star Treku

Rytier so sekerou, pavúky, draky, mystické bytosti, vesmírne lode aj materiály budúcnosti vytvorili kulisu festivalu PegasCon. Na ňom sa v Prešove zišli milovníci vedeckej fantastiky a žánrov sci-fi. Nechýbala možnosť vyrobiť si prútik ako z Harryho Pottera a aj priestor pre Star Trek.

Ilustračný obrázok k článku Milovníci fantasy mali v Prešove svoj veľký deň: Festival PegasCon prilákal nadšencov Harryho Pottera či Star Treku
Zdroj: TASR

V poradí štvrtý ročník festivalu im ponúkol široký výber prednášok a besied so spisovateľmi. Na workshopoch si návštevníci mohli vyfarbiť postavičky z kultových vedecko-fantastických filmov alebo si vyrobiť svoj vlastný svet fantázie.

Alexander Schneider z organizačného tímu uviedol, že do programu zaradili profesionálnych prednášajúcich, ako aj nadšencov z radov fanúšikov, ktorí majú znalosti v týchto žánroch. „Našimi veľkými ťahúňmi festivalu sú českí spisovatelia Františka Vrbenská, Martin Antonín, okrem toho tu boli popkultúrny teoretik Juraj Malíček, všetci rozprávali o im blízkym témam. Okrem prednášok, ktoré paralelne bežali vo dvoch miestnostiach, tu boli aj štyri workshopy. Mohli ste si vyrobiť prútik z Harryho Pottera, vlastnú figúrku, či skúsiť starú japonskú techniku viazania povrázkov zvanú kumihimo,“ opísal atmosféru festivalu Schneider.

V čajovni Abarat si návštevníci mohli môžu vyskúšať množstvo spoločenských hier s danou tematikou. K dispozícii bola tiež knižnica s fantasy literatúrou. Navštívil ju aj Jozef Žarnay, prešovský autor sci-fi kníh, ktorý tu bol vlani v úlohe prednášajúceho, teraz ho prilákala atmosféra podujatia. „Tak ako zvyknem hovoriť, že moje knihy čítajú ľudia od deväť do 99 rokov, ani tento festival nemal vekové obmedzenia. Kto prepadol tomuto žánru, cíti sa tu ako doma," uviedol Žarnay, ktorý patrí k staršej generácii.

Teší ho, že organizátori nezabudli ani na tohtoročné 50. výročie kultového seriálu Star Trek, ktorému venovali dvojhodinový priestor. Vo večerných hodinách sa predstavila speváčka Eniesa s programom vlastných elfských piesní. Podujatie vyvrcholilo premiérou hrdinskej fantasy komédie Dva dni v Šupave, ktorú pre festival napísala Alena Frajkorová. Ako na seba prezradila, od detstva zbierala figúrky drakov, milovala knihy fantasy žánru, hrala spoločenské hry s touto tematikou. To jej ostalo aj do dospelého veku.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM