Ľubomír Hudačko Rôzne

Michal vymyslel v Kapušanoch SKVELÚ novinku: O jeho medomat je obrovský záujem, FOTO

Medomat je v skúšobnej prevádzke spustený od polovice marca. Michal ho má doma na plote v Kapušanoch, je oňho obrovský záujem.

Ilustračný obrázok k článku Michal vymyslel v Kapušanoch SKVELÚ novinku: O jeho medomat je obrovský záujem, FOTO
8
Galéria
Zdroj: Michal Imrich

Michal z Kapušian pri Prešove vymyslel parádnu novinku. Priamo na plote si je možné zakúpiť med z automatu, ktorý tam nainštaloval.

„Nápad vznikol z mojej pohodlnosti. Všimol som si sám na sebe, ako často som začal využívať rôzne výdajne automaty a boxy. Uprednostňoval som ich pred kamennými predajňami. Tak som rozmýšľal, ako to využiť pri včelách. Najprv som taký automat chcel kúpiť, ale nie je na trhu. Tak som ho zostrojil sám,“ hovorí pre Prešov24 šikovný strojár, ktorý eviduje o med obrovský záujem.

Stále je čo zdokonaľovať

Je vyučený strojár konštruktér a rád fušuje aj do elektriky.

„Snažím sa využívať novodobé technológie čo najviac. A hlavne ma fascinuje, ak rozumiem tomu, ako a čo funguje. Čiže nejaká zvedavosť ma priviedla k tomu niečo nové sa naučiť a staré poznatky zdokonaliť,“ poznamenal.

Najprv som si predstavu medomatu načrtol na papier, potom nakreslil v 3D programe, následne si dal vyrobiť komponenty na mieru, a poskladal to doma v maličkej dielni.

„Postupne som odstraňoval nedostatky a dopĺňal elektroniku. Zavesil som to na plot a spustil do skúšobnej prevádzky. Sledujem reakcie ľudí aj včelárov, ich požiadavky a doťahujem detaily. Stále je čo zdokonaľovať,“ hovorí s úsmevom.

Medomat je v skúšobnej prevádzke spustený od polovice marca. Michal ho má doma na plote v Kapušanoch na Kováčskej ulici.

Občas ho aj vypína a dolaďuje detaily.

Prijateľná cena

„Myšlienka automatu je sprístupniť ho cenovo aj technologicky menej zdatným včelárom. Dá sa tam platiť len mincami. Cena je momentálne stanovená na 5 eur za 670g, čo je výborná cena. No v blízkej dobe pôjde hore. Je to prístupné ľuďom nonstop, čo vyžaduje špeciálne úsilie,“ vysvetľuje Michal.

Na novinku má veľmi pozitívne reakcie, obsluha je pritom jednoduchá ako pre zákazníka tak aj pre predávajúceho.

Píšu mu z Talianska

„O automat ako prístroj je nesmierny záujem nielen zo Slovenska. Píšu mi ľudia aj z Talianska aj iných krajín. Mojou úlohou je vychytať automatu "muchy ", otestovať ho ako v lete, tak aj v zime a mraze a neskôr ho ponúknuť včelárom,“ dodal pre Prešov24 na záver Michal Imrich.

A ako to na mieste vyzerá si už môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

Novinka v Kapušanoch zaujala množstvo ľudí, nielen včelárov
8
Galéria
Zdroj: Michal Imrich
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM