Správy

Prešovský metropolita Babjak o návšteve pápeža: Verím, že to upokojí situáciu

Metropolitu zarmucujú reakcie ľudí na sociálnych sieťach na očkovanie a návštevu pápeža Františka na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Prešovský metropolita Babjak o návšteve pápeža: Verím, že to upokojí situáciu
Zdroj: TASR/Maroš Černý

Prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak SJ verí, že návšteva pápeža Františka na Slovensku prispeje k upokojeniu situácie v spoločnosti. Ako povedal, jej význam si naplno uvedomíme až po odchode Svätého Otca, keď budeme premýšľať nad jeho slovami.

„Prial by som si, aby došlo k upokojeniu našej spoločnosti a zmiereniu, čo sa týka politikov a rovnako i k pokoju v ľudských srdciach a dušiach. Určite bude chcieť osloviť všetkých ľudí dobrej vôle. Teraz to záleží už nie od Svätého Otca, ale od nás, že či ´prijímač´ svojho srdca, mysle a rozumu budeme mať nastavený k nemu alebo od neho,“ povedal Babjak pre TASR.

Za všetkých sa modlí

Návšteva pápeža Františka bude podľa neho iná, ako návšteva pápeža Jána Pavla II. v 90. rokoch.

„Sv. Ján Pavol II. pochádzal zo susedného Poľska, veľmi dobre poznal Slovensko. Zažil totalitu, rozumel nám do hĺbky. Tento Svätý Otec pochádza z Argentíny, Slovensko mu nie je také blízke, ale ako hlave cirkvi sú mu všetci ľudia blízki a za všetkých sa modlí. Myslím si, že Slovensko spoznal aj cez tých, ktorí pôsobia vo Vatikáne na mnohých miestach, čiže neprichádza ako úplne neznalý našich pomerov,“ vysvetlil Babjak.

Ponúkame aj ďalšie aktuality zo Slovenska:

K pápežovi Františkovi má blízko, keďže je rovnako ako on z rehole jezuitov. Ako arcibiskup a metropolita sa s ním stretáva pomerne často.

O čo sa zaujíma

„Často sú to pracovné cesty, kde je vždy zakomponované aj stretnutie so Svätým Otcom alebo nejaká spoločná akcia. Vnímam ho ako človeka, ktorý je mimoriadne otvorený a má vo svojom zornom uhle najbiednejších, emigrantov, bezdomovcov a podobne. Je mi blízke aj to, že sa zaujíma o ekológiu, k čomu vydal i encykliku Laudato Si. Rovnako sa snaží i o medzináboženský dialóg,“ doplnil Babjak.

Viac správ z Prešova ponúkame tu:

Ako hovorí, každý, kto má možnosť, by sa mal stretnutia s pápežom na Slovensku zúčastniť. Ide o možnosť, ktorá sa podľa neho často nenaskytne ani pútnikom v Ríme.

Nedôstojné hoaxy

Zarmucujú ho reakcie ľudí na sociálnych sieťach na očkovanie a návštevu pápeža Františka na Slovensku.

„Pandémia nám ukázala aj odvrátenú tvár, že ako sa ľudia správajú v krízovej situácii. Hoaxy a všelijaké nálady, ktoré púšťajú ľudia na sociálne siete, sú nedôstojné človeka. Veľmi sa tomu čudujem a je vidieť, že sekularizmus nás akosi dosť prevalcoval a že takto sa veriaci ľudia nemôžu správať,“ dodal Babjak.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: archívne

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM