Jakub Forgács Správy

Meteorológovia prezradili zaujímavé info z Prešova: Pozrite, koľko supertropických dní už namerali!

Slnko a až neznesiteľné horúčavy... Tak to nie iba v posledných dňoch vyzerá aj v našich končinách. Pocítili to aj na meteorologickej stanici v Prešove. Veď pozrite, koľko supertropických dní tam už namerali.

Ilustračný obrázok k článku Meteorológovia prezradili zaujímavé info z Prešova: Pozrite, koľko supertropických dní už namerali!
Zdroj: TASR

Tento rok podľa slov odborníkov zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu pravdepodobne padne rekord v počte tzv. supertropických dní. Ide o deň, v ktorom maximálna teplota vzduchu vystúpila na 35 stupňov Celzia a viac.

„Leto v roku 2015 sa vyznačuje mimoriadnou stabilitou charakteru počasia. Pretrvávajúca prítomnosť veľmi teplej vzduchovej hmoty spôsobila prehriatie prírodného prostredia. Toto malo vplyv na výskyt dlhších sérii supertropických dní a tropických nocí,“ píše sa na stránke SHMÚ. Tieto dve charakteristiky tepoty vzduchu spolu s vysokou priemernou dennou teplotou vzduchu sú najvypuklejším prejavom počasia tohtoročného leta.

Vysoké horúčavy pocítili aj v Prešove a meteorológovia prezradili odtiaľ veľmi zaujímavé info týkajúce sa práve supetropických dní. V roku 2015, do 10. augusta, boli totiž v Prešove zaznamenané až 4 supertropické dni. Pre zaujímavosť, maximálny počet supertropických dní zaznamenaný v Prešove do roku 2014 bol pritom 2.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM