Zuzana Vajayová Rôzne

Mestskí poslanci schválili predaj pozemkov pre Honeywell

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Prešove dnes odsúhlasili predaj pozemkov v investičnom priemyselnom parku v Záborskom spoločnosti s r. o. Honeywell Turbo.

Tá plánuje v Prešove postaviť prevádzku na výrobu turbodúchadiel.

Mestský parlament o predaji pozemkov hlasoval ako o prípade osobitného zreteľa z dôvodu podpory rozvoja regiónu a vytvorenia nových pracovných miest. Predaj podporilo všetkých 30 prítomných poslancov.

„S rozhodnutím mestského parlamentu sme, samozrejme, spokojní, je to dôležitý krok pre spustenie výstavby závodu. Potvrdzujeme to, čo už bolo prezentované, že tá výstavba by mala prebiehať pomerne rýchlym tempom,“ uviedol po hlasovaní pre médiá zástupca Honeywellu Cristiano Cestaro.

Spoločnosť na svoj investičný zámer získala od mesta pozemky s rozlohou 5 hektárov, pričom za štvorcový meter zaplatí 30 eur bez DPH, čo celkovo predstavuje sumu 1,5 milióna eur.

Investor plánuje v areáli IPZ postaviť závod na výrobu turbodúchadiel do motorov pre osobné a nákladné automobily s odhadovanými nákladmi 38 miliónov eur, kde by mohlo nájsť prácu asi 450 ľudí.

„Je to vlastne uzavretie tých formálnych krokov, aby Honeywell začal reálne stavať. Spoločnosť už rieši územné a dokonca už aj stavebné rozhodnutia, prebieha právny, ekonomický a environmentálny audit a v priebehu 8 – 10 mesiacov by sa mala začať aj výroba,“ konštatoval primátor Pavel Hagyari. Pozitívne je podľa neho i to, že investor má záujem aj o ďalšie hektáre pozemkov.

Od vlády SR získal Honeywell investičné stimuly a rovnako počíta aj s vybudovaním prístupovej komunikácie, ktorá by mala stáť približne 400.000 eur. Tú postaví mesto s prispením štátu. Hagyari dodal, že táto investícia je zaradená v rozpočte mesta a jej vybudovanie by sa malo stihnúť najneskôr do konca septembra.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM