Ľubomír Hudačko Správy

Mestskí policajti: Chceli by ísť skôr do dôchodku, náčelník hovorí o absentujúcej diskusii

Mestskí a obecní policajti sú každodenne nútení riešiť rôznorodé problémy občanov a na svoje nemyslia. Podľa náčelníka MsP v Prešove Jána Andrejka je problémom, že v títo policajti nemajú nárok na výsluhové dôchodky. Patria totiž pod samosprávu.

Ilustračný obrázok k článku Mestskí policajti: Chceli by ísť skôr do dôchodku, náčelník hovorí o absentujúcej diskusii
Zdroj: TASR

Riešiť za nich by ich malo Združenie náčelníkov mestských a obecných polícií, nie je to však možné vždy.

Úradníci v uniformách

Nespravodlivé podľa neho je, že dôchodky majú dokonca aj skladníci, colní deklaranti, šoféri či hovorcovia, ktorých náčelník nazýva úradníci v uniformách. Často sa v teréne pohybujú len zriedka a pri ich práci nedochádza k ohrozeniu života a zdravia ako pri práci mestských policajtov. Tí by však podľa našich zákonov mali pracovať cez deň aj v noci do 62 rokov.

„V Prešove máme, napríklad, momentálne 70 mestských policajtov, ich priemerný vek je 45 rokov. Máme aj policajta po šesťdesiatke. Je ťažké očakávať od tohto človeka rovnaký výkon ako pred 30 rokmi, ale ešte horšie je poslať ho po 20 odpracovaných rokoch na úrad práce,“ hovorí. Andrejko sa už štyri roky spolu s kolegami zo združenia snaží o politické presadenie zákona, na základe ktorého by aj mestskí policajti po dosiahnutí veku 55 rokov, mali nárok na skorší odchod do dôchodku.

Žiadna diskusia neexistuje

Predstavitelia Ministerstva vnútra SR s nimi o tom podľa jeho slov nechcú diskutovať Argumentujú, že štátni policajti sú v služobnom pomere a mestskí v pracovnom. Andrejko sa pýta, o čo je náročnejšia práca železničného policajta, mýtneho policajta alebo dopravného policajta od mestských.

Združenie sa okrem toho snaží hľadať riešenia na každodenné problémy, s ktorými sa policajti stretávajú v teréne. Andrejko hovorí, že je to najmä nevymožiteľnosť práva v prípade asociálov a bezdomovcov. „Tu sa z policajtov stávajú len štatisti. Nemôžeme dať pokutu, lebo ju aj tak nezaplatia, keď sú na ulici a inak ich sankcionovať nevieme. Tento problém trápi bežných ľudí, nás policajtov, pár rokov aj štátnych policajtov, ale tu to končí. Boríme sa však aj so zákonom o požívaní alkoholických nápojov na verejnom priestranstve a podobne. Najhoršie je, keď niekto pripravuje zákon, nepríde za nami, aby sa spýtal, čo nám pomôže, žiadna diskusia neexistuje. Sme len strážcovia zákona a tvorcov väčšinou naše názory nezaujímajú,“ sťažuje sa Andrejko.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM