Ľubomír Hudačko Kultúra

Mestská oáza dostala zelenú: Tešte sa na rekreačný park či nový flek pre kultúru!

Príležitosť na oddych vo vynovenom priestore dostala zelenú. Na Okružnej ulici sa bude žiť aj kultúrne, lavičky či stromy pribudnú už do troch mesiacov. Zvedavci sú pozvaní na prvú verejnú diskusiu.

Ilustračný obrázok k článku Mestská oáza dostala zelenú: Tešte sa na rekreačný park či nový flek pre kultúru!
Zdroj: Webnoviny.sk

Približne 1000 štvorcových metrov priestoru má nezisková organizácia vypožičaných od mesta na tri roky. Pozemok by chceli rozdeliť na dve úrovne.

Úvodné novinky do troch mesiacov

„Ide o sfunkčnenie verejného mestského priestoru na Okružnej ulici za budovou elektrární, čiže pozemku, ktorý je v centre mesta. Účelom projektu Mestskej oázy je sfunkčniť priestor, to znamená vytvoriť na ňom oddychovú zónu, primäť ľudí, ktorí denne prechádzajú cez pešiu lávku, aby sa zastavili, aby mali priestor oddýchnuť si a možno porozmýšľať nad funkciami verejných priestorov,“ vysvetlil zámer organizácie Urbanika Ladislav Šándor.

Podľa neho v prvej etape projektu by už v priebehu troch mesiacov mali v tomto priestore pribudnúť stromy, lavičky či príprava na ihrisko. Neskôr plánujú v ďalších etapách pridávať väčšinou pohyblivé prvky a zapojiť do formovania tohto prostredia aj ľudí, ktorí sa budú môcť vyjadriť, čo v priestore chcú. Celkovo plánujú preinvestovať 60 000 eur väčšinou z grantov a nadácií.

Verejná diskusia už v nedeľu

„Nižšie situovaná časť bude využívaná ako rekreačný park s funkciou definovanou verejnosťou, druhá časť by mala byť námestím. Priestor má slúžiť aj na kultúru. Funkciu parku ešte definujeme bližšie v diskusii v rámci projektu voľných prednášok a na iných verejných podujatiach,“ hovorí Šándor.

Jedna z verejných diskusií a prednášok sa uskutoční už v nedeľu 21. júla práve v spomínanom priestore na Okružnej ulici v Prešove o 19.30 h.

V priestore na Okružnej ulici by sa už v jesenných mesiacoch mali prezentovať aj umelci zo sochárskeho sympózia. Dovtedy by chceli predstavitelia neziskovej organizácie zároveň zrekonštruovať oplotenie a zabezpečiť prístup do areálu z niekoľkých strán.

Šanca pre náš región
6
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM