Milan Jusko Rôzne

Mesto získalo od dlžníkov 50 000 eur

Mesto Prešov sa rozhodlo razantnejšie zakročiť proti neplatičom. V priebehu niekoľkých týždňov zaznamenalo prvé pozitívne výsledky v súvislosti s dlhmi voči samospráve. Hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová uviedla, že zverejnenie zoznamu dlžníkov

„V priebehu troch mesiacov počet daňových dlžníkov klesol o 100, čo je vo finančnom vyjadrení viac 50.000 eur, ktoré pribudli do mestskej kasy,“ konštatovala hovorkyňa.

Dodala, že radnica zverejnila príslušné údaje podľa stavu k 31. decembru minulého roka. Išlo o tých dlžníkov, u ktorých úhrnná suma v prípade fyzických osôb presiahla sumu 160 eur a u právnických 1.600 eur.

Podľa hovorkyne spôsob akým sa zoznam zverejňuje je výhodný tým, že automaticky priebežne údaje o dlžníkoch aktualizuje. Ide o identifikačné údaje i dlžnú sumu, ktorá je v evidencii vnútorného informačného systému mestského úradu.

Gazdová pripomenula, že voči mnohým dlžníkom správca dane vykonal úkony zabezpečenia ich majetku záložným právom, nedoplatky sú vymáhané v exekučnom konaní. Dodala, že informatici na prešovskej radnici predstavili spomínaný systém aj kolegom z iných mestských samospráv. Podobným spôsobom vraj začali zverejňovať dlhy aj v ďalších troch krajských mestách, ale aj v Liptovskom Mikuláši či Partizánskom.

Prostredníctvom internetu sa podľa hovorkyne mestu už rok darí poskytovať aj iné zaujímavé verejne dostupné údaje z informačného systému mesta. Na webovej stránke v sekcii Užitočné informácie, e-government sú zverejňované informácie napríklad o demografickej štruktúre obyvateľstva, prevádzkach a ich otváracích hodinách, štruktúre a aktuálnom čerpaní mestského rozpočtu či evidencii psov.

Mariana Hurná z oddelenia informatiky mestského úradu doplnila, že ohlasy na zavedenie tejto novinky prichádzajú od obyvateľov mesta, ale na stránky sa pripájajú aj ľudia zo zahraničia.„Pri­pravuje sa spustenie ďalších funkcií, kde po vytvorení osobného prístupového účtu, bude môcť každý nahliadnuť do svojej osobnej agendy v informačnom systéme radnice. To bude platiť pre občanov i podnikateľské subjekty,“ uzavrela Hurná.

presov24/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM