Komunálne voľby

Mesto vysvetľuje kroky k rekonštrukcii: Pri zimnom štadióne sme práveže ušetrili!

Boj o flek primátora mesta Prešov naberá obrátky už od januára 2022. Opätovne sa totiž strhla kritika Andrey Turčanovej kvôli rekonštrukcii zimného štadióna.

Ilustračný obrázok k článku Mesto vysvetľuje kroky k rekonštrukcii: Pri zimnom štadióne sme práveže ušetrili!
Zdroj: Dnes24.sk

Mestskí poslanci Eštočák, Oľha a Čorejová poukázali na možné nezrovnalosti okolo nekonečnej rekonštrukcii zimného štadióna v Prešove.

Primátorka však ich tvrdenia vyvracia a vysvetľuje, ako to vlastne bolo, o čom presov.dnes24.sk informoval hovorca mesta Vladimír Tomek. "Kritici tejto rekonštrukcie nikdy neniesli zodpovednosť za takýto zložitý projekt a žiadnym spôsobom sa nepričinili o jej úspešný priebeh. Ak by sme sa riadili takýmito hlasmi a názormi, tak s opravou by sme nikdy nezačali a dnes by sme tu mali nefunkčný štadión,“ uviedla Turčanová.

Ceny stúpli

Hovorca Tomek doplnil ďalšie skutočnosti. „Ak by sme opravu štadióna odkladali a nezrealizovali ju do roku 2020, pri súčasných cenách stavebných materiálov, ktoré stúpli o 50% až 120%, by sa celková cena diela výrazne navýšila, čo opäť potvrdzuje správnosť rozhodnutia v nej pokračovať. Zverejnené tvrdenia mestského poslanca, ktorý opakovane zavádza, že rekonštrukcia zimného štadióna sa navýšila o 2,2 milióna eur nie sú pravdivé, nakoľko cena za 1. etapu rekonštrukcie sa v skutočnosti navýšila o 331 tisíc eur,“ vysvetlil Tomek.

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

Zavádzajúce sú podľa Tomeka aj informácie o navýšení ceny sedačiek. „Poslanec, ktorý tieto tvrdenia šíri, totiž porovnáva cenu sedačiek v starom projekte s reálne vysúťaženou cenou. Nový projekt však zahŕňal kvalitnejšie sedačky, na ktorých mesto v konečnom dôsledku ušetrilo,“ vysvetlil hovorca.

Mesto: Ušetrili sme

Celková vysúťažená cena sedadiel vrátane ich montáže bola podľa hovorcu na úrovni 370-tisíc eur s DPH.

„Vďaka verejnému obstarávaniu sa podarilo ušetriť z mestského rozpočtu takmer 80-tisíc eur v porovnaní s rozpočtom projektanta, ktorý bol na úrovni približne 450-tisíc eur s DPH. Mesto Prešov navyše získalo na nákup sedačiek dotáciu z PSK 175-tisíc eur. Aj týmto spôsobom sme ušetrili peniaze z mestského rozpočtu,“ uzavrel hovorca.

ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM