Správy

Mesto rozšírilo ponuku: V Prešove seniori môžu využívať dva nové stacionáre

Prešovskí seniori už môžu využívať dva nové denné stacionáre na Zemplínskej a Sabinovskej ulici. Mesto Prešov nimi rozširuje ponuku sociálnych služieb.

Ilustračný obrázok k článku Mesto rozšírilo ponuku: V Prešove seniori môžu využívať dva nové stacionáre
Zdroj: TASR

Doteraz k jedinému dennému stacionáru v mestskom zariadení pre seniorov Náruč na Veselej ulici s dennou kapacitou 15 miest, pribudli dva ďalšie, čím sa celková kapacita tejto služby rozšíri o ďalších 45 miest.

Veľa vo vlastnej réžii

Ako informovala vedúca odboru sociálnych služieb Mestského úradu v Prešove Mária Humeníková, denný stacionár na Zemplínskej ulici s kapacitou 30 miest zriadili v mestských priestoroch v časti nákupného centra na sídlisku Sekčov, ktoré mesto prenajímalo na komerčné účely. Posledné dva roky boli tieto priestory nevyužité. Denný stacionár na Sabinovskej ulici bude mať kapacitu 15 miest a vznikol v existujúcom Dennom centre (bývalý klub dôchodcov) na Sabinovskej ulici. Náklady na zriadenie vyšli spolu na viac ako 10 000 eur, veľa prác však urobili vo vlastnej réžii.

„Museli sme upraviť priestory, aby sme získali spoločenskú miestnosť, priestor na rehabilitáciu, kuchyňu, šatňu a kanceláriu pre sociálnych pracovníkov. Zrekonštruovali sme toalety, sprchy, vymaľovali. Terapeut bude poskytovať klientom masáže, na Zemplínskej ulici trikrát v týždni a na Sabinovskej dvakrát týždenne. Zakúpili sme polohovacie kreslá, športové náčinie a spoločenské hry,“ uviedla Humeníková.

Stacionáre budú slúžiť odkázaným občanom, ktorí potrebujú sociálnu službu. Klienti tu môžu byť denne od 8.00 do 16.30. Mesto ako zriaďovateľ im zabezpečí počas dňa stravu a pitný režim, skúsený personál celodenný program. *Primátorka Andrea Turčanová uviedla, že mesto podľa zákona o sociálnych službách podalo registráciu aj žiadosť o finančné prostriedky na tento kalendárny rok v danom termíne.** Preto bude dostávať príspevok od štátu vo výške 184 eur na osobu a mesiac. Ak bude musieť klient doplácať, výšku sumy mu vypočítajú na sociálnom odbore.

Primátorka povedala, že denný stacionár je službou, ktorá pomáha udržať ľudí čiastočne odkázaných na pomoc inej osoby v domácom prostredí. Prijatie do zariadenia sa vybavuje na mestskom úrade na sociálnom odbore.

Ďalšie plány

„Dá sa sem dostať v priebehu celého roka. Prvou podmienkou je, aby človek bol odkázaný na poskytovanie takejto služby. To znamená, musí navštíviť sociálny odbor, dať si žiadosť o posúdenie zdravotného stavu. Po spracovaní posudku a vydaní rozhodnutia odkázanosti na sociálnu službu v dennom stacionári mu takáto služba môže byť poskytovaná,“ uviedla Turčanová. Mesto plánuje v najbližšom období zriadiť denné centrum a neskôr aj denný stacionár v mestskej časti Nižná Šebastová. Malo by ísť o priestory, ktoré vlastní cirkev.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM