Monika Földešiová Samospráva

Mesto pripravuje pravidlá pre finačnú podporu mládežníckeho športu

Mesto Prešov pripravuje pravidlá, na základe ktorých by sa mali od budúceho roka z mestskej kasy rozdeľovať finančné dotácie na podporu mládežníckeho športu.

Ilustračný obrázok k článku Mesto pripravuje pravidlá pre finačnú podporu mládežníckeho športu

Návrh predpokladá, že na podporu športujúcich detí a mládeže by malo smerovať ročne jedno percento celkového rozpočtu mesta, čo by mohlo byť do 400.000 eur.

Podľa mestského poslanca Milana Lacu (Smer-SD), bola v posledných dvoch desaťročiach podpora mládežníckeho športu zo strany mesta veľmi slabá. Tvrdí, že Prešov ako jedno z najväčších miest z bohatou športovou tradíciou dáva do mládežníckeho športu málo a prideľovanie peňazí nie je koncepčné.

„V minulosti tu boli návrhy ako prideľovať dotácie, ale pretože neboli peniaze, pravidlá končili v zásuvke. Zdá sa, že teraz by sa nám mohlo podariť nájsť zhodu v poslaneckom zbore, aby sa na to vyčlenila konkrétna suma,“ uviedol dnes pre média Laca.

Dôležité sú v tomto prípade aj kritériá, na základe ktorých sa budú posudzovať žiadosti. Nemalú úlohu zohrajú tradície, popularita športu, perspektíva, ale aj ďalšie skutočnosti. „Z vyčleneného objemu navrhujeme 55 percent na nosné športy: futbal, hokej, hádzaná. Potom 35 percent na ostatné športy, sedem percent na športové podujatia pre deti a mládež a tri percentá na podporu iných športových aktivít,“ vysvetlil poslanec Ľudovít Malaga (nezávislý). Dodal, že takto by chceli otestovať systém prideľovania peňazí, to však neznamená, že by sa do neho nedalo vstupovať a napríklad percentuálny podiel prehodnocovať.

Model financovania by podľa predloženého návrhu mal zohľadňovať okrem popularity športu veľkosť členskej základne, dosiahnuté výsledky v súťažiach, kvalifikáciu trénerov a podobne. Poslanec Richard Drutarovský (KDH,SDKÚ-DS,SaS,Most-Híd) je presvedčený, že mesto by pri podpore mládežníckeho športu malo určite zohľadňovať aj to, aký počet mladých športovcov táto finančná pomoc zasiahne, aby vďaka týmto peniazom športovalo čo najviac detí. Z tohto dôvodu vidí v stanovených kritériách nejaké rezervy.

„Kde je seniorská zložka silná, tak tieto kluby sú zvýhodnené, môžu získať pri hodnotení viacej bodov. Máme v meste aj také kluby, ktoré postupne rastú, majú dobré výsledky, ale zatiaľ nesúťažia v kategórii dospelých,“ hovorí Drutarovský. Doplnil, že na zváženie je aj podmienka, že začínajúci klub môže žiadať peniaze až po roku činnosti. Pripúšťa však, že subjekt musí preukázať istú životaschopnosť, ak žiada dotáciu mestských peňazí.

Pripravovaný materiál bol predmetom diskusie na mestskej rade a po doplnení pripomienok by sa ním mali zaoberať poslanci mestského zastupiteľstva na svojom zasadnutí 5. decembra.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM