Samospráva

Mesto Prešov podporuje klimatický štrajk: Radnicu osvetlí nazeleno

Mesto Prešov vyjadruje podporu ľuďom, ktorí sa v piatok zapoja do celosvetového klimatického štrajku.

Ilustračný obrázok k článku Mesto Prešov podporuje klimatický štrajk: Radnicu osvetlí nazeleno
Foto: Ľubomír Hudačko

Ako informoval hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek, nárast globálnej teploty v podobe letných horúčav trápi aj mesto Prešov, preto chcú z úrovne samosprávy odkázať účastníkom štrajku, že v tom nie sú sami. Na znak spolupatričnosti s ľuďmi v uliciach, osvetlia v deň štrajku budovu prešovskej radnice nazeleno.

Cítia zodpovednosť

„Ako tretie najväčšie mesto na Slovensku cítime v environmentálnej oblasti veľkú zodpovednosť. Mesto Prešov podalo šesť žiadostí o nenávratný finančný príspevok v rámci Integrovaného operačného programu na základe výzvy Zlepšenie environmentálnych aspektov v mestách a mestských oblastiach prostredníctvom budovania prvkov zelenej infraštruktúry a adaptáciou urbanizovaného prostredia na zmenu klímy, ako aj zavádzaním systémových prvkov znižovania znečistenia ovzdušia a hluku,“ uviedol Tomek s tým, že dva z nich sú už schválené a zvyšné štyri sú v procese hodnotenia na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Dažďové záhrady

Dodal, že mesto Prešov plánuje v rámci vodozádržných opatrení realizovať dažďové záhrady, a to najmä pri revitalizácii parku Vlada Clementisa, kde vznikne celkom osem dažďových záhrad.

„Ďalšie dva typy dažďových záhrad vzniknú v rámci revitalizácie verejných priestranstiev v lokalitách Námestie mládeže a Duchnovičovo námestie. V ostatných projektoch sú naplánované najmä sadové úpravy zahŕňajúce napríklad výsadbu živých plotov, krov, stromov a ďalších prvkov zelenej infraštruktúry. Revitalizácia týchto verejných priestranstiev je naplánovaná na budúci rok,“ priblížil Tomek.

V jednom z projektov, ktorý sa týka revitalizácie vnútrobloku na ulici 17. novembra sa okrem realizácie prvkov zelenej infraštruktúry podľa jeho slov pristúpi aj k úprave režimu povrchových a podzemných vôd.

„Vzhľadom na konštrukciu spevnených plôch, bude na ich odvodnenie využitý priamy priesak do podložia. Voda z cesty bude odvedená pozdĺžnym a priečnym sklonom do existujúcich vpustí alebo do trávnika, kde vsiakne. Tento projekt je už schválený a revitalizáciu vnútrobloku plánuje mesto Prešov začať ešte v tomto roku,“ dodal Tomek.

A viete, že nedávno Prešovská univerzita otvorila nový akademický rok? Pozrite si to v OBRAZOCH v priloženej fotogalérii.

Prešovská univerzita otvorila nový akademický rok: Pozrite si to v OBRAZOCH
9
Galéria
Zdroj: Prešovská univerzita

Hl. foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM