Ľubomír Hudačko Správy

Mesto Prešov oslavuje NARODENINY: 7. novembra má neuveriteľných 775 rokov

Počiatky stredovekého Prešova sa spájajú s rozptýlenými osadami, ktoré ležali na terasách po oboch stranách Torysy a boli osídlené slovanským a maďarským etnikom.

Ilustračný obrázok k článku Mesto Prešov oslavuje NARODENINY: 7. novembra má neuveriteľných 775 rokov
Foto: Ľubomír Hudačko

Je to už 775 rokov, čo 7. novembra 1247 vznikla o Prešove prvá písomná zmienka. Práve tento deň tak patrí v histórii mesta k jedným z najzásadnejších. Dnes24.sk o tom informoval hovorca mesta Vladimír Tomek.

Prvou písomnou správou je listina uhorského kráľa Belu IV. „V texte je Prešov uvedený ako "Epuries“, latinizovanou podobou maďarského názvu Eperjes," vysvetlil Tomek.

Postupné formovanie

Územie mesta bolo podľa jeho slov kontinuitne osídlené už od 8. storočia nášho letopočtu.

„Počiatky stredovekého Prešova sa spájajú s rozptýlenými osadami, ktoré ležali na terasách po oboch stranách Torysy a boli osídlené slovanským a maďarským etnikom. Z nich sa postupne formovalo budúce stredoveké mesto Prešov,“ spresnil ďalej hovorca.

Belo IV. po tatárskom vpáde, mal veľký podiel na premene trhovej osady na mesto. Prvá písomná zmienka o Prešove je spojená práve s nemeckými osadníkmi.

V listine zo dňa 7. novembra 1247 kráľ Belo IV. reaguje na sťažnosť cistercitských mníchov z Bardejova, ktorí obvinili prešovských Nemcov z toho, že odstránili hraničné kamene ich pozemkov a nahradili ich falošnými.

Prvýkrát písomne

7. novembra 1247 bol teda Prešov historicky prvýkrát písomne doložený a tento dátum patrí medzi pamätné dni mesta.

„V nasledujúcich rokoch vývoj osady napredoval, aj keď Prešov zostával ešte stále poddanskou dedinou patriacou k panstvu hradu Šariš,“ dodal na záver Tomek.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM