Ľubomír Hudačko Správy

Mesto Prešov mimoriadne vypne svetlo: Vieme kedy, prečo a kde...

Mesto Prešov chystá vypnutie svetla na obmedzený čas na niektorých uliciach. Rozhodlo sa totiž zapojiť do čoraz známejšieho medzinárodného projektu.

Ilustračný obrázok k článku Mesto Prešov mimoriadne vypne svetlo: Vieme kedy, prečo a kde...
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Aj Prešov bude súčasťou projektu „Hodina Zeme 2014“, ktorý je celosvetovou ekologickou akciou zameranou na upozornenie na globálne otepľovanie, klimatické zmeny a svetelné znečistenie. Symbolom celej kampane je vypínanie osvetlenia, či už verejného, osvetlenia budov, pamiatok alebo iných objektov na jednu hodinu. Hodina Zeme je naplánovaná na sobotu 29. marca.

Z dôvodu konania 2. kola prezidentských volieb a jeho bezpečnému a bezproblémovému priebehu bude však v sobotu 29. 3. 2014 verejné osvetlenie v meste vypnuté nie na spomínanú hodinu, ale len na symbolických 10 minút, a to v čase od 20:30 do 20:40 hod. na uliciach Masarykova a Hlavná.

Vypnutie verejného osvetlenia je naplánované na 29. marca (sobota) 2014. Od 20:30 hod. do 20:40 hod. budeme na týchto miestach v Prešove po tme:

  • na ulici Masarykovej
  • na ulici Hlavnej

Mesto Prešov je už niekoľko rokov nielen šíriteľom osvety o potrebe ochrany nášho životného prostredia touto formou, ale aj aktívne vypína osvetlenie na viacerých miestach v rámci mesta. „Zabezpečenie bezproblémového a bezpečného konania volieb prezidenta Slovenskej republiky, však nedovoľuje vypnutie verejného osvetlenia v plnom rozsahu, tak ako sa pôvodne plánovalo. Aj napriek tomu, mesto Prešov nesmierne oceňuje každú podobnú aktivitu, ktorá môže prospieť k zníženiu negatívnych vplyvov na životné prostredie,“ sprostredkovala stanovisko zastupujúca hovorkyňa radnice Anna Polačková.

Celosvetová ekologická akcia

Podujatie Hodina Zeme je celosvetová ekologická akcia s centrálou v Singapure. Jeho hlavnou myšlienkou je poukázať na možnosť zmeny, ktorá však musí vychádzať od jednotlivca. Toto podujatie sa už piaty rok uskutočňuje aj na Slovensku a zastrešujú ho Sekcia ochrany pred svetelným znečistením Slovenskej astronomickej spoločnosti pri Slovenskej akadémii vied (SAV) a Slovenský zväz astronómov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM