Webnoviny - Rôzne

Mesto obmedzilo letné terasy pre podnikateľov

Letné terasy s funkciou občerstvenia na pešej zóne Prešova museli od tohtoročnej sezóny zmeniť svoju podobu.

Je to podmienka mesta, ktoré stanovilo, že na letných terasách budú môcť byť umiestnené stoličky a stoly priamo na dlažbe bez pódia, v prípade nerovnosti môže prevádzkovateľ terasy umiestniť na zem plošinu vyrovnávajúcu výškové rozdiely.

Nad hlavami zákazníkov budú môcť vytvárať tieň iba slnečníky z impregnovanej tkaniny bez reklám, nie celoplošné zastrešenie, ktoré si vyžaduje riešenie ďalších nosných konštrukcií pre zabezpečenie ich stability. Podľa vyjadrenia hlavného architekta mesta Vladimíra Ligusa je dôvodom zmeny zlepšenie architektonického výrazu letných sezónnych sedení na území mesta.

Predseda miestneho zväzu SDKÚ-DS v Prešove Jozef Muránsky na dnešnej tlačovej besede uviedol, že mesto nepostupovalo systematicky. O zmenách nerokovalo s domácimi podnikateľmi a týmto náhlym rozhodnutím tak zhoršilo podnikateľské podmienky v meste. Dôsledkom je vyľudnenie centra, lebo podnikatelia tu oproti predchádzajúcim rokom postavili o tretinu menej letných terás. Mesto sa tým stáva menej atraktívne pre turistov a ochudobní sa o príjmy z podnikateľských daní a prenájmu plochy.

SDKÚ- DS sa to nepáči

Prešovský podnikateľ Tomáš Cala (člen Predsedníctva miestneho zväzu SDKÚ-DS), ktorý v centre mesta prevádzkuje podnik s reštauračnými službami, vyčíslil, že do starej terasy investoval 20-tisíc €, za nových podmienok musí investovať ďalších 12-tisíc €. Iba jeden slnečník stojí 600 €. Na rozdiel od Popradu či Bratislavy, kde pri zmene pravidiel mesto kompenzovalo podnikateľom straty, prešovská samospráva iba nadiktovala podnikateľom nové podmienky. Navyše, dozvedeli sa o nich iba z médií. Cala uviedol, že iba za máj, kedy letnú terasu neprevádzkoval, prišiel o obrat asi 16-tisíc € v porovnaní s vlaňajškom.I­lustračné foto. Foto: SITA/Dušan Hein

SDKÚ-DS chce vyvolať verejnú diskusiu na tému letných terás. „Nechceme komplikovať situáciu, ale chceme dosiahnuť stav, že dohodnuté platí. Opak vnáša zmätok a neistotu,“ uviedol Muránsky. Chcú zorganizovať stretnutie s pamiatkarmi, mestom a na základe dohody dať do predstavenstva návrh na nové všeobecne záväzné nariadenie o terasách.

Podľa primátora Prešova Pavla Hagyariho terasy budú prehľadnejšie, vzdušnejšie a nebudú mať toľko reklám. Mesto týmto krokom vyšlo v ústrety aj pamiatkarom.

Hovorkyňa prešovskej radnice Veronika Gazdová pre agentúru SITA uviedla, že mesto sa neobáva úbytku prevádzkovateľov terás. Žiadateľov o umiestnenie terás je porovnateľné množstvo ako roky predtým. Viacej ich bude v bočných uličkách ako priamo na námestí. Radnica si za svojim rozhodnutím stojí. Argumentuje tým, že prevádzkovatelia terás sú aj majiteľmi kamenných reštaurácií a kaviarni, terasy slúžia len ako doplnková služba.

Ceny za prenájom plochy oproti vlaňajšku mesto nemenilo. Za jeden štvorcový meter na deň zaplatí majiteľ terasy v centre mesta 0,33 €, mimo centra je táto suma nižšia 0,19 €.

Foto: Ilustračné foto SITA/Viktor Zamborský (WEBNOVINY)

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM