Michala Halásová Správy

Mesto hospodárilo s prebytkom. Má však veľa neuhradených faktúr

Mesto Prešov vlani hospodárilo s prebytkom vo výške 521 900 eur. Vyplýva to zo správy o záverečnom účte mesta za rok 2012, ktorú prerokovala Mestská rada.

Ilustračný obrázok k článku Mesto hospodárilo s prebytkom. Má však veľa neuhradených faktúr
Zdroj: Dnes24.sk

Spolu s návrhom na prerozdelenie prebytku odporučila správu prerokovať na májovom mestskom zastupiteľstve. „Navrhli sme rozdeliť prebytok tak, aby účelové prostriedky vo výške 280 000 eur zostali v rozpočte ako finančné operácie a použili sa vo výdavkovej časti podľa stanoveného účelu. Zo zvyšných 241 900 eur pôjde v zmysle zákona 10 percent do rezervného fondu a ostatné peniaze sa požijú na výdavky“, konštatoval riaditeľ Sekcie majetkovej a ekonomickej Mestského úradu v Prešove Miroslav Hudák.

Doplnil, že by malo ísť o výdavky pre dve mestské zariadenia pre seniorov a okrem toho by sa časť prostriedkov mala použiť na úhradu záväzkov mesta voči Technickým službám a Dopravnému podniku. Poslanec Richard Drutarovský uviedol, že napriek hospodáreniu s prebytkom sa nepodarilo naplniť príjmy, čo sa odzrkadlilo v tom, že sa nedali realizovať ani naplánované veci. „Rozpočet skončil síce formálne s prebytkom, ale za cenu toho, že veľmi veľa neuhradených faktúr prešlo do tohto roku a objem neuhradených faktúr a záväzkov je oveľa väčší ako formálny prebytok, ktorý je vykázaný v záverečnom účte mesta“, povedal Drutarovský.

Zároveň kritizoval činnosť radnice v súvislosti so zánikom spoločnosti Mestská správa služieb (MSS), ktorá je stopercentnou dcérskou spoločnosťou mesta. Návrh na zánik a vyrovnanie záväzkov bude musieť schváliť mestské zastupiteľstvo. Činnosť MSS doteraz spočívala v správe kúpalísk, mestskej športovej haly, zimného štadióna a hotela Senátor.

Tie však postupne prešli do prenájmu iných subjektov a bazény sa vrátili pod správu základných škôl, a preto spoločnosť prestala mať opodstatnenie. Podľa Drutarovského o tom vedenie mesta vedelo už skôr, nesprávalo sa však efektívne. „Ak by sa činnosť MSS utlmila v predstihu a nečakalo sa na koniec roka na rozhodnutie primátora, tak mohli byť zmluvy s dodávateľmi predbežne ukončované a nemuseli by sme teraz likvidovať MSS za cenu, že mesto ešte bude musieť doplatiť 130 000 eur“, povedal poslanec.

Doplnil, že ďalšou položkou, s ktorou bude treba rátať, sú poplatky za likvidátora, ktoré by sa mali podľa neho pohybovať zhruba na úrovni 700 eur mesačne.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM