Ľubomír Hudačko Správy

Mesto hľadá investora k 60 novým bytom, poslanci tomu dali zelenú: Ktorú prešovskú ulicu má pohltiť výstavba?

Návrh prenájmu mestských plôch v Prešove k výstavbe 60 nájomných bytov dostal zelenú, rozhodli o tom poslanci Mestského zastupiteľstva. Nedostatok nájomných bytov tak mesto chce riešiť vyhlásením verejnej súťaže, hľadá vhodného investora. Na ktorej prešovskej ulici sa výstavba plánuje?

Ilustračný obrázok k článku Mesto hľadá investora k 60 novým bytom, poslanci tomu dali zelenú: Ktorú prešovskú ulicu má pohltiť výstavba?
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Vo verejnej súťaži mesto potrebuje nájsť investora schopného na mestskom pozemku s rozlohou 5000 m2 postaviť do júna 2018 minimálne 60 bytov.

Výstavba je plánovaná na Bajkalskej

Primátorka Andrea Turčanová to pokladá za jednu zo svojich priorít. „Mesto musí a chce pomáhať mladým pri štarte do života,“ zdôrazňuje. V tejto súvislosti vníma veľa obyvateľov, ktorí si nemôžu dovoliť klasické nájmy. Podľa jej slov tu bude preto zohľadnená aj výška nájomného.

Výstavba je plánovaná na Bajkalskej ulici. Z pôvodne vytipovaných 12 lokalít sa výber zúžil na dva pozemky vo vlastníctve mesta. A to na lokalitu ulice Mirka Nešpora a lokalitu ulice Bajkalská. Nakoľko na Bajkalskej bol už v minulosti začatý proces výstavby nájomných bytov a táto lokalita je dopravne, technicky, plošne a priestorovo najviac vhodná pre takýto druh zástavby.

Mesto eviduje 266 žiadostí o byt

Za týmto účelom zastupiteľstvo schválilo zámer prenajať pozemok o výmere cca 5 000 m2 v danej lokalite spôsobom obchodnej verejnej súťaže za schválených podmienok a vybrať najvhodnejší návrh na prenájom pozemku a výstavbu nájomných bytových domov. Ide o stavbu s minimálnym počtom 60 bytov bežného štandardu s priemernou podlahovou plochou do 60 m2 spĺňajúcich zákonmi stanovené kritériá.

Následne stavbu nájomných bytových domov a technickej vybavenosti bude realizovať víťazný účastník, ktorý vzíde z obchodnej verejnej súťaže v zmysle schválenej projektovej dokumentácie na vlastné náklady. Po kolaudácii v roku 2018 a schválení MsZ mesto nájomné bytové domy odkúpi za predpokladu, že obdrží na tento účel dotáciu Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR a úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania za kúpnu cenu vo výške takto získaných finančných prostriedkov.

V súčasnosti mesto eviduje celkom 266 žiadostí o pridelenie nájomného bytu. Naposledy boli stavby na tento účel kolaudované v roku 2001 – K Starej Tehelni a 2004 – 2006 na Sabinovskej a Majakovského.

Čítajte tiež:

Rokovanie na zastupiteľstve v Prešove primátorka mimoriadne prerušila: Všetkých zasiahla smutná správa!

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM