Andrea Mesarčíková Rôzne

Mesto dnes odvolalo mimoriadnu situáciu v lokalitách ohrozených zosuvmi

Mimoriadnu situáciu, ktorú vyhlásilo mesto Prešov v súvislosti s dvoma zosuvmi pôdy na uliciach Horárska a Pod Wilec hôrkou, dnes odvolali.

TASR informovala po zasadnutí krízového štábu hovorkyňa radnice Iveta Adamová.
„Pracovníci mestského úradu spolu s hlavným architektom mesta monitorovali spomínané lokality a vykonané opatrenia na zvedenie odtekajúcej vody do cestnej kanalizácie. Do priekopy na odvádzanie vody v lese nad Horárskou ulicou nariadili uložiť fóliu, aby voda nevsakovala do zeme a ľahšie sa dostala do kanalizácie. V ďalšej priekope sa zistil slabý odtok a preto je potrebné jej prehĺbenie a predĺženie,“ uviedla Adamová.
Podľa koordinátora krízového riadenia a požiarnej ochrany Mestského úradu v Prešove Milana Baláža, tento týždeň realizovali aj výkopy odvodňovacích rigolov v lokalite Pod Wilec hôrkou. Konštatoval, že za jedným z rodinných domov je šachta s upchatým odpadovým potrubím, ktoré vo štvrtok (24.6.) hasiči nedokázali uvoľniť, preto bude potrebné vodu odčerpať. Rovnako je nutné vyčerpať vodu aj z dvoch studní, ktoré sa nachádzajú v blízkosti šachty na hornom okraji zosuvného územia a môžu spôsobiť problémy.
Hovorkyňa dodala, že na odporúčanie geológa je potrebné urobiť ďalšie práce, aby sa zabránilo postupu zosuvov. O tom, akým spôsobom sa budú realizovať, sa však rozhodne po geologickom prieskume, o ktorého zabezpečenie mesto požiadalo Ministerstvo životného prostredia SR. Mesto zároveň požiada Povodie Bodvy a Hornádu o preverenie situácie v lokalitách na ul. Horárska, Jánošíkova a Pod Kalváriou, kde evidujú zasypané niektoré úseky potokov, čo môže brániť plynulému odtekaniu dažďovej vody zo svahov.
Zosuv svahu poškodil na Horárskej ulici 12 rodinných domov, pričom štyri z nich museli pre narušenú statiku obyvatelia opustiť. Na ulici Pod Wilec hôrkou evidujú popraskané steny a podlahy na šiestich rodinných domoch, tie sú však zatiaľ obývateľné.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM