Ľubomír Hudačko Rôzne

Mesto bojuje na prestížnom podujatí: Stane sa prešovský gúgl naj projektom informatizácie?

Už 12. ročníka Medzinárodného kongresu ITAPA 2013: Putting IT together sa zúčastní aj Prešov. Súčasťou je slávnostné odovzdávanie ocenení Cena ITAPA 2013 pre najlepšie projekty informatizácie spoločnosti. Prešov sa prezentuje na tomto prestížnom podujatí tromi projektmi.

Ilustračný obrázok k článku Mesto bojuje na prestížnom podujatí: Stane sa prešovský gúgl naj projektom informatizácie?
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

„Prvý projekt s názvom Prešovský „gúgl“ má za hlavný cieľ riadeným automatizovaným a efektívnym spôsobom ľahko sprístupniť stále aktuálne údaje z vybraných agend vnútorného informačného systému mesta s prepojením na mestskú mapu i Google maps,“ vysvetlila hlavnú ideu Mariana Hurná z oddelenia informatiky.

Je možné budovať riešenie

Ako ďalej doplnila, týmto projektom sa spätne vracajú občanom užitočné informácie, ktoré pre výkon svojich samosprávnych agend úrad prvotne zbiera a spracúva. Druhý projekt s názvom 33 v jednom predstavuje ani nie ročnú skúsenosť s vybudovaním a bežnou prevádzkou centrálneho riešenia spracovania ekonomických agend pre organizácie mesta.

„Projekt v sebe spája niekoľko rovín IT riešení, ide o samotné riešenie ekonomických agend, ktoré spĺňa všetky potrebné legislatívne a odborné náležitosti. Teda nie iba mestský úrad, ale všetko, čo je pokrývané rozpočtom mesta,“ vysvetlila druhý z podaných projektov M. Hurná. Je to veľmi dobrým príkladom toho, že i na úrovni samosprávy mesta je možné budovať riešenia, ktoré doposiaľ boli iba doménou ministerských rezortov alebo VÚC.

Cieľom zvýšiť prestíž

A do tretice kandiduje originálny projekt s názvom Dajme občanovi všetko do „jednej obálky“: „Tento proces ušetril finančné prostriedky v objeme 31 496 eur, o 50% sa znížila náročnosť spracovania a zasielania 20 320 ks rozhodnutí,“ vyčíslila výsledky M. Hurná. Rozmenené na drobné, daňovému subjektu je zasielaná iba jedna zásielka – „obálka”, v ktorej sú všetky výstupy. Šetrí sa tak čas daňových poplatníkov.

„Bol tu zapojený pracovný tím, ktorý pozostával zo zamestnancov MsÚ Prešov – oddelenia daní a poplatkov a oddelenia IT a tiež zo špecialistov za stranu dodávateľa mestského informačného systému,“ doplnila na záver M. Hurná ako jedna z koordinátorov týchto projektov. ITAPA (Informačné technológie a verejná správa), ktorej cieľom je o.i. aj zvýšiť prestíž informačných technológií v celej spoločnosti, je vrcholnou platformou podujatí na Slovensku v oblasti eGovernmentu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM