Michala Halásová Rôzne

Pri radnici môžeme obdivovať megakvetináč: Má až 8 poschodí a kvety vo farbách mesta

Mesto Prešov čoraz viac prekvitá. Predovšetkým Hlavnú ulicu lemuje množstvo kvetov vo farbách mesta. Erb mesta a koňa v mestskom parku, a tiež smajlíka na Levočskej ulici najnovšie dopĺňa aj päťmetrový megakvetináč.

Ilustračný obrázok k článku Pri radnici môžeme obdivovať megakvetináč: Má až 8 poschodí a kvety vo farbách mesta
Zdroj: Dnes24.sk

Megakvetináč je umiestnený neďaleko Mestského úradu a Konkatedrály sv. Mikuláša. „Tento jedinečný poschodový kvetináč bol zrealizovaný na požiadanie primátora a mestskej rady Prešova. Symbolizuje 49. rovnobežku, ktorá prechádza cez naše mesto,“ povedala hovorkyňa radnice Jana Jurčišinová.

Farby mestského erbu

Betónový základ kvetináča sa využíva v zime ako stojan pre vianočný stromček, takže má viacero využití. Na osi je stupňovito nad sebou upevnených 8 kruhových kvetináčov. „Rastlinný materiál mal na požiadanie mesta evokovať farby mestského erbu, takže výber rastlín bol nasledovný: 60 bielych surfínií, 60 červených surfínií, a 30 červených begónií s tmavo červenými listami,“ uviedla Jurčišinová.

Kvapková závlaha

Keďže kvetináče sú umiestnené priamo nad sebou a bránia tak voľnému dopadu zrážok , bolo nevyhnutné vymyslieť zavlažovací systém s jednoduchou obsluhou. V nosnej konštrukcií kvetináča je inštalované potrubie, ktoré má vývod v každej úrovni vrátane najvyššej. Na každý vývod je napojená priesaková hadica s dĺžkou až 6 metrov aby po jej správnom rozložení pokryla plochu celého kvetináča.

Koniec hadice je zakončený v tom istom bode kde sa napája. „Medzi druhým a tretím poschodím, ktoré je ešte ľahko dostupné zo zeme je umiestnený ventil, na ktorý sa napája vysokotlakové čerpadlo, prostredníctvom ktorého sa voda vháňa do vnútorného potrubia a tiež do priesakových hadíc. Keď voda zaplaví hadice v treťom poschodí, voda je vyháňaná do vyšších miest. Takto sa zaplavia všetky hadice v každom poschodí. Po ich zaplavení voda rovnomerne a pravidelne kvapká vo všetkých poschodiach vynímajúc prvého a druhého, ktoré sa dajú ľahko poliať zo zeme,“ doplnila Jurčišinová.

Megakvetináč
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM