Michala Halásová Kultúra

Študenti sa v Prešove postarali o neobvyklé zvuky: Mestom zneli lovecké rohy

Tretí ročník Medzinárodného seminára poľovníckych trubačov prilákal do Prešova desiatky pedagógov, študentov lesníckych škôl, ako aj profesionálnych lesníkov z Čiech a Slovenska. Trojdňové podujatie odštartovalo v piatok a vyvrcholilo v nedeľu v centre mesta koncertom loveckej hudby.

Ilustračný obrázok k článku Študenti sa v Prešove postarali o neobvyklé zvuky: Mestom zneli lovecké rohy
Zdroj: Dnes24.sk

Lesnícka škola v Prešove sa okrem iného zaoberá aj udržiavaním a propagáciou poľovníckych tradícií. „Patria k nim napríklad poľovnícke signály, no i tradičná hra na lesný roh či lesnicu,“ prezradil Miroslav Fuchs, riaditeľ Strednej odbornej školy lesníckej, ktorá bola spoluorganizátorom odborného seminára. Súčasťou programu boli prednášky s tematikou poľovníckej hudby. Okrem žiakov stredných a vysokých lesníckych škôl boli prítomní aj trubači z radov profesionálnych lesníkov

Počas programu sme si pripomenuli významného rodáka zo Solivaru Jozefa Selementa, ktorý bol zakladateľom loveckej hudby v bývalom Československu. V priestoroch vestibulu našej školy sme mu odhalili pamätnú tabuľu,“ priblížil Fuchs.

Tóny lesného rohu a lesnice znejú často na rôznych poľovníckych akciách či výstavách trofejí. V nedeľu predpoludním rozozvučali počas medzinárodného koncertu loveckej hudby aj Námestie legionárov pred budovou Divadla Jonáša Záborského. Na akcii vystúpilo vyše 70 trubačov z Čiech a Slovenska.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM