Michala Halásová Od Vás

Prešovské mažoretky ohúrili v zahraničí. Predviedli sa na najväčšom európskom karnevale

Mažoretkový šport - to sú pestrofarebné kostýmy, dynamická hudba a náčienie – palička. V Prešove sa s týmito tanečnicami asi roztrhlo vrece. Mažoretky pohybového štúdia Labi, pôsobiace pri ZŠ Kúpeľnej zabodovali až vo Francúzsku.

Ilustračný obrázok k článku Prešovské mažoretky ohúrili v zahraničí. Predviedli sa na najväčšom európskom karnevale
Zdroj: Dnes24.sk

Dievčatá tento rok oslavujú už 15 rokov od vzniku ich klubu. Za tie roky získali množstvo ocenení a titulov. Boli majsterkami Slovenska, úspešné boli aj v Maďarsku na European Grand Prix 2012, ocenené boli aj na medzinárodnej súťaži Prešporský pohár v Bratislave a zúčastnili sa mnohých festivalov, napríklad Fete Nationale – Bastille day vo Francúzsku a vystupovali aj v mestách Persan, Gornay en bray a Beauvaix. Za svoj najväčší úspech však považujú účasť na Carneval de Nice.

Ide o druhý najväčší karneval na svete a zároveň najväčší v Európe. Vo Francúzsku tak reprezentovali Slovensko ako jediné z našej krajiny. Karneval trval celý mesiac a každý týždeň sa tam striedali rôzne tanečné súbory, speváci a hudobníci z celého sveta. Našim mažoretkám patril posledný termín.

Celý karneval sa niesol v duchu motta: „Kráľ piatich kontinentov.“ Tomuto mottu sa prispôsobovali najmä obrovské alegorické vozy, ktoré boli súčasťou sprievodov. Tie sa konali v centre mesta, ale aj pri pobreží. Naše mažoretky absolvovali kvetinové ale aj nočné sprievody, ktoré trvali približne 3 hodiny. Súčasťou kvetinových sprievodov boli aj tzv. kvetinové „bitky.“ V nočných sprievodoch boli dominantné najmä svetelné efekty, ktoré dotvárali neopakovateľnú atmosféru.

mazoretky Labi
1
Galéria
mazoretky Labi PO
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM