Samospráva

Maturity? Náš kraj sa od celej krajiny líši jednou zaujímavosťou... a týka sa práve Prešova

Toto obdobie školského roka patrí maturitám. Najskôr prebehli v písomnej a v týchto dňoch odštartovala ich ústna forma. Prešovský kraj sa oproti iným kútom Slovenska však líši jednou zaujímavosťou, ktorá sa týka skúšky dospelosti. Tá je navyše spätá práve s naším mestom.

Ilustračný obrázok k článku Maturity? Náš kraj sa od celej krajiny líši jednou zaujímavosťou... a týka sa práve Prešova
Zdroj: Dnes24.sk

Maturitné skúšky v Prešovskom samosprávnom kraji absolvuje v tomto roku 7297 študentov stredných škôl, čo je o 375 menej ako v uplynulom školskom roku. V kraji sa nachádza 115 stredných škôl bez ohľadu na zriaďovateľa.

Skúšky potrvajú do 10. júna

Najviac – 80 škôl zriaďuje PSK, cirkev má 17 a 16 súkromní zriaďovatelia. Ako informovala hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková, v pondelok sa začali ústne maturitné skúšky, ktoré potrvajú do 10. júna, pričom termín si určuje každá škola individuálne. Študenti už majú za sebou písomnú formu internej časti maturitnej skúšky, ktorú mali v marci. Test a slohovú prácu zo slovenského jazyka a literatúry absolvovalo 15. marca 7180 maturantov.

Testy z matematiky robilo 1054 maturantov. V cudzích jazykoch aj v tomto roku suverénne viedla angličtina, z ktorej maturovalo 5850 žiakov. Skúšku z nemeckého jazyka absolvovalo 943 študentov a z ruštiny 345 stredoškolákov. Španielčinu si ako maturitný predmet vybrali dvaja a francúzštinu jediný študent.

Jediná na celom Slovensku

Zaujímavosťou Prešovského kraja je maturita z ukrajinského jazyka. Tú v tomto roku absolvovalo 21 študentov Spojenej školy Tarasa Ševčenka v Prešove, čo je takmer dvojnásobný počet oproti predošlému roku, keď ich bolo 11. A práve v tomto smere sa líšime od iných kútov našej krajiny. Je to totiž jediná stredná škola s vyučovacím jazykom ukrajinským na celom Slovensku. Tradične najviac maturantov (2 228) navštevuje školy v krajskom meste Prešov.

Z celkového počtu maturantov má 128 zdravotné znevýhodnenie. Títo žiaci majú upravené podmienky na vykonanie testov z príslušných predmetov a možnosť použitia kompenzačných pomôcok alebo úpravu jednotlivých úloh. Fitzeková uviedla, že údaje poskytol odbor školstva Okresného úradu v Prešove.

Môže vás zaujímať:

Veľký zážitok prešovských študentov: Účasť na najprestížnejších celosvetových vedeckých súťažiach!

Maturitné tablá made in Prešov: Výklady centra mesta obsadili zaujímavé diela, FOTO

Učiteľka prešovského gymnázia v otvorenom rozhovore: Čo je na mojej práci najťažšie

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM