Monika Földešiová Správy

Máte doma budúceho prváka? Prípravy slávnostných zápisov už v plnom prúde

V základných školách (ZŠ) v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov sa v utorok (15.1.) naplno rozbehnú zápisy do prvého ročníka. Hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová pripomenula, že rodičia budúcich prvákov si v metropole Šariša môžu vybrať z ponuky 13 mestských základných škôl.

Ilustračný obrázok k článku Máte doma budúceho prváka? Prípravy slávnostných zápisov už v plnom prúde

Dodala, že viac ako polovica mestských škôl začne so zápisom v utorok. Presnejšie informácie nájdu rodičia na vstupoch do základných škôl a webových stránkach škôl i prešovskej radnice. „V 20 prešovských mestských materských školách čaká tento rok na zápis do 1. ročníka ZŠ 785 predškolákov, v roku 2012 ich bolo 804. Uvedené čísla zatiaľ nie sú definitívne, keďže k nim môžu pribudnúť aj deti z materských škôl iných zriaďovateľov,“ spresnila hovorkyňa.

V ZŠ Šrobárova, ktorá sa nachádza na Sídlisku Sekčov, sa slávnostný zápis začína 15. januára o 16.30 h v Sieni detí. Riaditeľka školy Valéria Stankovenová dnes uviedla, že podobne ako iné školy v meste aj ich ZŠ pre materské školy a rodičov organizovali Deň otvorených dverí. Program a privítanie predškolákov je však pripravený aj na utorok.
„Deti si budú môcť napríklad pozrieť krátke divadelné predstavenie Tri prasiatka, ktoré nacvičili terajší prváci a druháci v rámci činnosti nášho dramatického krúžku. Okrem toho každý predškolák dostane darček vyrobený našimi žiakmi,“ uviedla riaditeľka. Doplnila, že na chodbách i v triedach sú vystavené práce žiakov i výsledky projektov, do ktorých sa zapájajú. Všetko si budú môcť prezrieť v rámci prehliadky priestorov.

Slávnostné zápisy do prvého ročníka sa 15. januára uskutočnia aj v ZŠ Prostějovská, Mirka Nešpora, Šmeralova, Mukačevská, Važecká, Sibírska a Lesnícka. O deň neskôr bude slávnostný zápis aj v ZŠ Československej armády. Hovorkyňa radnice pripomenula, že podľa platnej legislatívy povinná školská dochádzka sa začína začiatkom školského roka, ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši šesť rokov a dosiahne školskú spôsobilosť.

Rodičia by mali vedieť, že na zápis je potrebné prísť aj napriek tomu, že budú žiadať pre dieťa odklad povinnej školskej dochádzky alebo ak už bola odložená v predchádzajúcom roku. O odklade alebo zaradení do nultého ročníka rozhoduje riaditeľ školy na základe žiadosti zákonného zástupcu dieťaťa.

Zákon určuje zápis na plnenie povinnej školskej dochádzky od 15. januára do 15. februára príslušného kalendárneho roka. Následne od 15. februára až do 15. marca bude prebiehať zápis do materských škôl. V zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov je 20 materských škôl.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM