Monika Földešiová Rôzne

Martin Babiar z Outdoor Institute: Zapojte svoje deti do aktivít v prírode!

Outdoorové aktivity, teda aktivity v prírode, sa stávajú čoraz populárnejšími aj na Slovensku. Prečítajte si rozhovor s Martinom Babiarom, vášnivým skialpinistom, cyklistom, lezcom i podpredsedom vzdelávacieho inštitútu, ktorý prezradí výhody takýchto aktivít mimo iného aj pre vaše deti.

Ilustračný obrázok k článku Martin Babiar z Outdoor Institute: Zapojte svoje deti do aktivít v prírode!
Zdroj: Dnes24.sk

Aká je podľa vás pozícia outdoor aktivít na Slovensku? Sú populárne a potrebujú záštitu vášho združenia?
Postavenie outdoorových aktivít a jeho plnohodnotné využívanie na Slovensku značne zaostáva, napriek tomu, že žijeme v úžasnej krajine, ktorá je pre outdoor priam stvorená. Väčšinou je táto oblasť pokrytá špecializovanými organizáciami, ktoré sa zaoberajú jedným druhom aktivít, v ktorom aj vydávajú vlastné licencie. Širšie využívanie týchto aktivít pre osobnostný rozvoj však chýba. Našou snahou je spopularizovať tieto aktivity, poskytnúť alternatívu a ukázať praktické možnosti, ako kvalitne a aktíve tráviť voľný čas v prírode.

Pôsobíte v Outdoor Institute. Aké je jeho poslanie práve pri takýchto aktivitách?
Outdoor Institute je vzdelávacia organizácia, občianske združenie, ktoré na Slovensku pôsobí už pomaly druhý rok. K jeho založeniu nás viedlo videnie skutočnosti, že dnešný formálny vzdelávací systém v outdoor aktivitách neposkytuje dostatočné možnosti pre rozvoj jednotlivca. Súčasná doba si vyžaduje odlišné prístupy vo výchove a vzdelávaní, získavaní a predávaní zručností a nadobúdaní vedomostí. Pre svoje vlastné osobné naplnenie v živote i pri výhodnejších pozíciách na trhu práce budú dnešní mladí ľudia potrebovať úplne iné zručnosti, ktoré však v súčasnej dobe nemajú možnosť získať. Je preto nevyhnutné uvedomiť si nutnosť vlastného vzdelávania. Poslaním Outdoor Institute je preto poskytnúť ľuďom priestor na prekročenie svojich vlastných hraníc a umožniť im tak naplno rozvinúť svoj potenciál.

Najväčšou novinkou z dielne inšitútu sú letné kempy pre deti. Čo všetko v nich môžu zažiť?
Po našich predchádzajúcich skúsenostiach s podobnými detskými a mládežníckymi aktivitami sme sa rozhodli, že toto leto to bude VIDITEĽNE INAK. Toto motto sme zvolili kvôli tomu, že chceme ukázať, že aj detské kempy sa dajú robiť inak – zmysluplne, a nemusia slúžiť „len“ na „odkladanie“ detí. Pripravili sme úplne novú koncepciu 5 tematických letných kempov so špecifickou náplňou. Budú nimi dobrodružný kemp, outdoor kemp, kemp kreativity, eko/enviro kemp a športový kemp. Každé dieťa si tak príde na svoje.

Vekovo je projekt ohraničený pre deti od 8 do14 rokov. Novinkou a dôležitým prvkom práca s menšou skupinou, t.j. do 30 detí, z ktorých chceme „vyžmýkať“ maximum. Naše kempy sa budú konať v horskom stredisku Skalka pri Kremnici, v Horskej chate Limba, cez ktorú sa deti na kempy môžu prihlásiť.

Nie sú outdoorové aktivity pre deti nebezpečné? Ktoré by ste odporučili a ktoré naopak až v neskoršom veku.
Nemyslím si to, aj keď určite sa vzhľadom k špecifickému prostrediu môže niečo prihodiť. Našim cieľom je však maximálne dbať na bezpečnosť, a to nie len fyzickú, ale taktiež psychickú a udržiavať prostredie, v ktorom dôjde k maximálnemu osobnostnému rastu. Je treba robiť to, čo mladého človeka baví a nechať ho rásť a podporovať.

Ako môžu deťom pomôcť a čo sa vo vašich kempoch naučia?
Každý kemp sa bude odohrávať predovšetkým v prírode, ktorá je najlepšou telocvičňou. Naučíme sa mnohým novým veciam, záležať bude predovšetkým od druhu kempu. Všetky však pripravujeme na princípoch zážitkového učenia a tak určite o zábavu nebude núdza. Sme presvedčení o tom, že deti z našich kempov nebudú chcieť odísť a prvá vec, čo od rodičov budú chcieť, keď sa vrátia domov bude, aby ich opäť prihlásili na ďalší rok.

Čo vás osobne priviedlo k outdoorovým aktivitám a od kedy sa im venujete?
Otec nás už v vo veľmi mladom veku brával na hory, už ako7-ročný som vyšiel na Slavkovský štít, čo je pre mňa doteraz jeden nezabudnuteľný zážitok. Aj keď som neskôr prešiel k futbalu, vždy tam vzťah bol a keď som s ním v 16 rokoch prestal, hory ma začali ťahať oveľa viac. Začal som snívať o skialpových lyžiach, ktoré som si kúpil až na vysokej škole, a tento šport ma fascinuje dodnes. Je úžasné sa nechať niesť novým hlbokým prašanom či jarným firnom. Dalo by sa povedať, že som sa stal závislý na bielom prášku :)
Postupne sa tieto aktivity nabaľovali ďalej. Vďaka kolegovi som zistil, že v prírode sa dá aj hrať a tak mi to zostalo. Teraz sa k tomu zase snažím priviesť ja ďalších. Odozva je úžasná a tak mi nezostáva nič iné, len v tom pokračovať…

Ak vás projekt detských kempov zaujal, kliknite na www.outdoor-institute.sk a dozviete sa o nich viac.

Martin Babiar a letné kempy v prírode
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM