Správy

Mária neskrývala dojatie a radosť: V Prešove sa jej splnil jeden zo životných snov

Mária v Prešove zažila silné a dojímavé momenty, na ktoré len tak ľahko nezabudne. Splnil sa jej totiž jeden z jej životných snov.

Ilustračný obrázok k článku Mária neskrývala dojatie a radosť: V Prešove sa jej splnil jeden zo životných snov
Zdroj: Dnes24.sk

V metropole Šariša sa uskutočnilo mimoriadne Objavovanie Prešova, ktoré dostalo dodatok bez bariér. Išlo o špeciálnu akciu, keďže ňou sprevádzala Mária, ktorá je na vozíčku a ktorej sa tak splnil jeden z jej životných snov.

Cieľom tohto projektu bolo ukázať širokej verejnosti, že aj zdravotne znevýhodnení občania môžu pokojne zdolávať bariéry. Navrhnutá trasa celej akcie bola určená tak, aby ju mohli absolvovať aj ľudia na vozíku.

Pol roka

„Samotná príprava tohto projektu bez bariér trvala pol roka. Pomáhali mi s ním ľudia, ktorí majú k tejto téme blízko a hľadajú zmysel, ako ľuďom pomôcť v tejto oblasti,“ povedala amatérska historička a sprievodkyňa uvedenej akcie Mária Valenčinová, ktorú známi zvyknú oslovovať aj ako Maruška.

K atmosfére, ktorá sa vďaka tomuto mimoriadnemu podujatiu vytvorila v prešovskom centre, prispeli aj známe prešovské sprievodkyne Darina Petranská a Andrea Sivaničová. Akciu si nenechal ujsť ani profesor Peter Švorc – historik, ktorého publikácie Mária zanietene číta a ocenil vedomosti i prípravu, ktorú tomuto podujatiu Mária venovala.

Trasa objavovateľov aj s výkladom začínala pred MIC, pokračovala od Neptúnovej fontány ku Konkatedrále sv. Mikuláša a takmer 20-členná skupinka následne postupovala k soche Jána Pavla II. Záverečné slovo mala Mária pri Súsoší Immaculaty.

Dala do toho srdce

Posledná zastávka aj s naštudovaným výkladom sa uskutočnila vo vnútri konkatedrály s príznačnou atmosférou, čo bolo skvelou bodkou Objavka bez bariér.

„Ako imobilná historička, ktorá sa zaujíma o históriu Prešova, som do tohto projektu dala snahu, srdce, a hodinu a pol som robila naozaj to, čo by som robila, keby som bola zdravá. Ďakujem všetkým zúčastneným a tímu ľudí, ktorí so mnou spolupracovali na tomto projekte. Dúfam, že sa im to páčilo. Mne to dalo veľa,“ povedala na záver Mária, ktorá môže byť pre mnohých príkladom, že ak sa veci robia s úprimnou láskou, aj na prvý pohľad nemožné sa stane skutočným.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM