Správy

Malý Alex z Prešova potrebuje liečbu: Pomôžme preňho vyzbierať plastové vrchnáky!

Do zbierky sa môže zapojiť úplne každý. Alex má čiastočne ochrnuté všetky štyri končatiny, potrebuje preto pomoc.

Ilustračný obrázok k článku Malý Alex z Prešova potrebuje liečbu: Pomôžme preňho vyzbierať plastové vrchnáky!
Zdroj: Mesto Prešov

Alex z Prešova potrebuje nákladnú liečbu, do zbierky plastových vrchnákov pre chorého chlapca sa zapája aj prešovský mestský úrad. Zbierať vrchnáky a pomôcť mu však môže úplne každý. Redakciu Prešov Dnes 24 o tom informoval hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek.

Množstvo diagnóz

Alex má deväť rokov, narodil sa však veľmi skoro – už v 29. týždni tehotenstva.

„To je dôvod prečo ho celý život sprevádza veľké množstvo diagnóz. Má poškodený zrakový nerv a trpí detskou mozgovou obrnou v kvadruparetickej forme, čo znamená že má čiastočne ochrnuté všetky štyri končatiny,“ vymenoval ťažkosti hovorca Tomek.

Zbierka vrchnákov

Alex tak nemôže chodiť a hrať sa, odmalička však cvičí. „Dobrí ľudia už šiesty rok zbierajú pre Alexa plastové vrchnáky, ktoré sa vykupujú a recyklujú, vďaka čomu môžu Alexovi rodičia hradiť špeciálne zdravotné pomôcky, nákladnú liečbu vrátane hipoterapie a rehabilitácie,“ vysvetlil ďalej Tomek.

Do zbierky sa pravidelne zapájajú aj zamestnanci Msú v Prešove. Začiatkom tohto roka sa im podarilo vyzbierať tri vrecia plné vrchnákov.

50 ton

„Do zberu plastových vrchnákov pre Alexa sa však môže zapojiť ktokoľvek. Nemusia to byť iba tie z plastových fliaš, ale aj z mlieka či smotany. Počíta sa každý jeden vrchnáčik,“ pripomenul hovorca.

Vyzbierané vrchnáky stačí odovzdať, potom putujú do Technických služieb mesta Prešov (TSmP). Vďaka tejto spolupráci sa v TSMP len za posledné tri roky podarilo vyzbierať 50 ton vrchnákov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: archívne

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM