Lucia Koscelníková Rôzne

Malebná šarišská obec, ktorá nesie názov Šiba: Toto nám o nej porozprával starosta

Obec Šiba, v minulosti Seyb. Názov tejto dediny pochádza z nemeckého slova „Scheibe“, čo v preklade znamená okenné sklo. V júli oslávila 590 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Malebná šarišská obec, ktorá nesie názov Šiba: Toto nám o nej porozprával starosta
Zdroj: archív obce

Nachádza sa v juhozápadnej časti Bardejovského okresu. Leží na severovýchodnom upätí Čergova, v doline Šibianskej vody. Z obce vedie značený turistický chodník cez Šoltýsovú horu na Šoltýsovu poľanu. Nadväzuje na medzinárodný turistický chodník – Cestu hrdinov SNP smerom k chate Encián a Čergovskej chate. Bukový vrch, ktorý sa nachádza v katastri obce, je súčasťou územia Čergova, ktoré je vyhlásené za chránenú krajinnú oblasť.

Kobyľské panstvo

Sídlisko založil šoltýs s roľníckymi úsadlíkmi v 14. storočí. Prvý písomný doklad pochádza z roku 1427, keď už bola dedina rozvinutou poľnohospodárskou usadlosťou. Od stredoveku patrila Perínskovcom, potom Zápoľskovcom a Baranovcom, neskôr Bardejovu.

„V minulosti sme patrili aj pod Kobyľské panstvo,” vysvetľuje Stanislav Balaž, starosta. V obci boli dve píly. Prvá sa nachádzala na vyšnom konci dediny pod lesom. Lokalite, v ktorej stála píla, sa dodnes ľudovo hovorí „Píla”. Druhá bola pod obcou na rázcestí. Do roku 1920 bol v obci aj liehovar. Tento bol zlikvidovaný v roku 1940, kotly boli odovzdané do Nemecka.

Šibská voda

Bohatý zdroj šibskej vody umožnil v obci v tomto období aj existenciu dvoch mlynov. Pri prvom mlyne bol postavený tzv. „kamenný stav“ a podľa toho sa aj dodnes nazýva miesto „Stav“. „Jeden mlyn sa nachádzal hore v obci. Po ňom už nie je ani chýru, ani slychu. Druhý mlyn stál donedávna," hovorí Balaž.

Celý článok si môžete prečítať na tomto mieste.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM