Lucia Koscelníková Rôzne

Malebná šarišská dedina v lone prírody: Už ste ju niekedy navštívili?

História obce je spojená so zlatom. Dodnes tam majú zlatonosný piesok. V Zlatskej chyži si uchovávajú tradície. Skupina nadšencov vysádza v okolí čerešňovú alej.

Ilustračný obrázok k článku Malebná šarišská dedina v lone prírody: Už ste ju niekedy navštívili?
Zdroj: archív obce

Existencia obce Zlaté siaha až do 12.-13. storočia. Potvrdil to archeologický výskum, pri ktorom boli objavené zvyšky románskej architektúry a črepy keramiky. V listine Jágerskej kapituly sa uvádza obec Zlaté ako majetková súčasť Smilnianskeho panstva patriaca Tekulovcom. V tej istej listine sa spomína aj dedina Konštantín, ktorú založili usadlíci so šoltýsom Konštantínom.

Vzhľadom na to, že obidve dediny ležali veľmi blízko seba, v druhej polovici 14. storočia sídliskovo aj administratívne splynuli do jednej obce pod názvom Zlaté. Názov dediny nepochybne vyjadruje skutočnosť, že v jej blízkosti sa nachádzali ložiská zlata.

Pre nerentabilitu bola ťažba drahých kovov v dedine Zlaté koncom 15. storočia zastavená. V erbe obce však dodnes guruje baník, ktorý kope zlato.

„Piesok v obci je zlatonosný aj dnes. Máme tu takú tradíciu, stretnutie obyvateľov obce, ktoré sa koná vždy prvý augustový víkend. Pri tejto príležitosti sme pred pár rokmi vytvorili aj súťažnú disciplínu – ryžovanie zlata. Spoločne so zlatokopmi sme zistili, že v našom piesku sa skutočne nachádzajú zlatienky,“ hovorí Mária Ontkaninová, ktorá je staroskou obce už pätnásť rokov.

Celý článok o tejto dedine si môžete prečítať tu.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM