Ľubomír Hudačko Kultúra

Malá hrdinka na pódiu: Julka (10) po boji s rakovinou sa opäť predviedla s paličkou

Piatkový benefičný koncert v Prešove bol nezabudnuteľný, dojímavý a krásny. Program pozostával nielen z vystúpení detí z CVČ Ebony v Prešove. Medzi vzácnymi hosťami bola aj bojovníčka Julka Regecová, ktorá sa na pódiu objavila len druhýkrát po boji s rakovinou.

Ilustračný obrázok k článku Malá hrdinka na pódiu: Julka (10) po boji s rakovinou sa opäť predviedla s paličkou
Zdroj: Dnes24.sk

Diridonky zožali nadšené ovácie

Pod vedením lektorov, ktorí v programe aj sami účinkovali vytvorili deti preplnenej sále pútavý kultúrny balzam na dušu. V spolupráci s mestom Prešov a OZ Deťom pre život sa uskutočnila na podporu detí s onkologickým ochorením vydarená akcia v rodinnej atmosfére. K účinkujúcim patrili nielen hostia Martin Husovský a Katarína Koščová, no i mažoretky Diridonky. Členkou tohto súboru je aj malá hrdinka Julka Regecová (10): „Po chorobe som bola na pódiu druhýkrát, veľmi som sa z toho tešila. Program bol úžasný, miestami ma aj rozplakal,“ uviedla bojovníčka. Práve spomínané vystúpenie malo snáď najväčší ohlas v publiku. O zákulisí podujatia viac prezradila organizátorka Júlia Smolková: „Vykonávame animačnú činnosť na ozdravovacie pobyty pre deti a s občianskym združením Deťom pre život spolupracujeme už niekoľko rokov. Oni nám sprostredkovali Julku, ktorá tancuje v Diridonkách. Rozhodli sme sa, že podporíme deti s onkologickým ochorením benefičným koncertom. Pozvali sme na tento koncert hostí a medzi nechýbal ani súbor mažoretiek,“ uviedla po predstavení.

Plán vystupovať aj v iných mestách

Na pódiu sa vystriedalo množstvo účinkujúcich. Zazneli aj silné pesničky ako Modlitba pre ľudskosť (Kristína), či Hans Christian Andersen (Elán): „Vystúpenie organizujeme raz do roka v Prešove. Máme sériu piatich koncertov počas jedného týždňa a každý má určité tematické zameranie. Urobili sme výber z toho najlepšieho počas vystúpení za ostatných päť rokov. Prezentovali sme tie najlepšie čísla a vzniklo takéto veľdielo,“ pokračovala Smolková a dodala, že napriek náročnej finančnej situácii kroky vytvoriť podobné programy budú pokračovať aj naďalej: „Legislatívne zmeny nám trochu zmenili plány, ale nevzdávame sa. S novým školským rokom budú aj ďalšie zápisy detí, máme ich vyše 900. Vinou finančných nákladov vystupujeme len v metropole Šariša, ale plánujeme výchovné koncerty prezentovať aj v iných mestách,“ zakončila Júlia Smolková.

Večer sa musel páčiť aj náročnejším divákom. Už teraz sa pripravuje budúci ročník, ktorý bude minimálne rovnako úspešný.

Foto: Jana Bujňáková

Benefičný koncert
12
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM