Kultúra

Má zmysel otvoriť kultúru pre 50 divákov? Riaditeľka prešovského PKO reaguje na zmenu

Barbora Rusiňáková prináša kultúre v Prešove svieži vietor. Ďalšie aktivity však stále brdzí pandémia a nepomáha im ani ministerstvo najnovším vyhlásením.

Ilustračný obrázok k článku Má zmysel otvoriť kultúru pre 50 divákov? Riaditeľka prešovského PKO reaguje na zmenu
Zdroj: Dnes24.sk

Otvorenie kultúry pre 50 ľudí pre väčšinu kultúrnych organizátorov veľa nezmenilo. Pre Dnes24 to uviedla riaditeľka PKO Prešov Barbora Rusiňáková.

Ministerka kultúry Slovenskej republiky (MK SR) Natália Milanová na sociálnej sieti uviedla, že od pondelka 10. januára 2022 je možnosť otvoriť kultúru. Stretlo sa to však s nevôľou mnohých umelcov, pretože podmienky pustiť do sály len 50 divákov sú nedostatočné. Stotožňuje sa s tým aj riaditeľka prešovského PKO Barbora Rusiňáková.

Nevytvára to priestor

„Vzhľadom na vyššiu existujúcu kapacitu kultúrnych priestorov v Prešove a tiež vzhľadom na náklady, ktoré sú s organizáciou kultúrnych podujatí spojené, je pravdepodobné, že väčšina kultúrnych konceptov je za týchto podmienok nerentabilná a teda pravidlá nevytvárajú priestor pre skutočné otvorenie kultúry,“ potvrdila riaditeľka.

Stanovený limit 50 ľudí môže mať podľa jej slov pozitívny efekt na menšie kultúrne prevádzky na sídliskách, kde sa spravidla viac ako 50 ľudí nestretá, vernisáže, a menšie nízkonákladové koncepty.

Neprehliadnite ani ďalšie aktuálne správy:

Rusiňáková vysvetlila, že počas pandémie bola možnosť vyskúšať si fungovanie vo viacerých formách nastavených pravidiel. Z pohľadu kultúrneho organizátora, ktorý potrebuje na prípravu podujatí a konceptov dostatočný časový predstih, je podľa nej kľúčové, aby pravidlá boli zrozumiteľné a stabilné.

Čo dáva zmysel

„Z tohto dôvodu nám dáva najväčší zmysel hovoriť o covid semafore pre kultúrne prevádzky, ktorý zohľadňuje ich kapacitu, charakter, to, či diváci na podujatí stoja alebo sedia, či sa podujatie koná v interiéri alebo exteriéri, a tiež stanoviť voľnejšie pravidlá v režime OP. Monitorujúc doterajšie vyjadrenia kultúrnych organizácii v Prešove, predpokladáme, že aktuálne väčšina centier a klubov očakáva ďalšiu úpravu obmedzení,“ doplnila Rusiňáková s tým, že požiadavky kultúrnej obce boli komunikované Vláde SR viacerými kanálmi.

Jediné pozitívum je tak to, že PKO eviduje prípravy viacerých vernisáži, pre ktoré by aktuálne opatrenia mohli vytvoriť príležitosť otvoriť nové výstavy. „Avšak vzhľadom na fakt, že 50 osôb je naozaj nížky počet divákov, predpokladáme, že toto „otvorenie kultúry“ reálne otvorenie nespustí v našom meste, ani v iných mestách na Slovensku,“ dodala na záver pre Dnes24.

Hl. foto: archívne

Neprehliadnite ani správy z nášho magazínu:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM