Rôzne

Má zaujímavú prácu a celú kopu zážitkov: Lenka pracuje ako letuška, FOTO

Pochádza z východného Slovenska, pracuje ako letuška a býva v Pekingu. O svojej práci, pri ktorej cestuje po svete, nám Lenka viac prezradila v rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku Má zaujímavú prácu a celú kopu zážitkov: Lenka pracuje ako letuška, FOTO
8
Galéria
Zdroj: sukr. archív: Lenka

Lenka je mladá baba, ktorá ešte ako dieťa podľa jej slov chcela byť princeznou. Učarovala jej napokon práca letušky a to už ako dvanásťročnej, keď prvýkrát letela lietadlom a obdivovala iné letušky. Momentálne pracuje pre čínsku leteckú spoločnosť a o svojej práci a živote v Pekingu nám prezradila viac.

Ako ste sa vlastne dostali k práci letušky?

Po skončení gymnázia som si dala prihlášku na žurnalistiku. No keďže som snívala o práci letušky, prihlásila som sa v septembri minulého roku na pohovor pre čínsku leteckú spoločnosť. Keďže som si bola istá, že ma nevezmú, lebo išlo o môj prvý pohovor na pozíciu letušky, povedala som si, že to aspoň vyskúšam pred začiatkom školy. Pohovor bol v Prahe, kde bolo 300 ľudí z celého sveta. Rozdelili nás do skupín a priradili čísla. Prvý deň prebehol skupinový pohovor, fotenie, individuálny pohovor. Poobede mi zavolali, že postupujem do druhého kola. A v tom som prešla psychotestami i lekárskou prehliadkou. Za týždeň na mojej prvej prednáške na výške mi zavolali, že ma berú a ja som sa rozhodla pre prácu letušky.

Takže ako letuška pracujete zrhuba rok, ako si spomínate na svoj prvý deň v práci?

To si pamätám presne, keďže som bola vyklepaná a noc predtým som nevedela spať . Bol to let do Haikou na Boeing-u 737 a keď som vošla na palubu, tak sa mi to tam zdalo obrovské. Keďže každá letuška má svoje povinnosti, moja práca bola pripraviť noviny a vôbec som nemala poňatia, ako to urobiť. Chvalabohu, prežila som to, prileteli sme a na druhý deň naspäť bol let oveľa pokojnejší. S ďalšími letmi stres opadol úplne.

Práca bola však len jedna z veľkých zmien. Aké to bolo presťahovať sa do viac ako 20– miliónového Pekingu?

Keďže ma v živote lákajú veľké výzvy, tak som si vravela, že Čína bude výzva. A to som netušila, aká veľká. Hoci som predtým už bola v niektorých veľkých mestách, keď som prišla prvýkrát do Pekingu, tak som bola úplne mimo. Je obrovský, všade milióny ľudí, a kopec čínštiny. A keďže som nevedela ani ceknúť čínsky, tak to bolo zábavné. Teraz sa už viem aspoň orientovať, aj keď nemôžem povedať, že som bola všade. Myslím, že to sa ani nedá v tak obrovskom meste.

Zdroj: sukr. archív: Lenka

Ako na vás pôsobia Číňania ako ľudia?

Sú ľudia a ľudia. Stretla som sa s Číňanmi, ktorí nemajú radi cudzincov, ale stretla som sa s milými Číňanmi, ktorí mi pomohli a boli milí a ústretoví. Takže si myslím, že všetko je o človeku a jeho charaktere. Ale pri návšteve Číny sa určite treba pripraviť na to, že si vás budú fotiť vždy a všade a ukazovať deťom, že aha tam je cudzinec :).

Čo je pre vás na tejto práci najkrajšie a naopak čo najťažšie?

Najkrajší je pre mňa pocit, keď som hore vo vzduchu. Bude to znieť asi divne, ale ten moment, keď sa lietadlo odlepí od zeme a ja lietam ma robí šťastnou. Napĺňa na aj samotné cestovanie a spoznávanie nových krajín, kultúr, gastronómie či ľudí. Najťažšie sú tie časové posuny, zmeny teplôt a komunikácia s posádkou, keďže moja čínština je limitovaná.

Máte čas si aj pozrieť krajinu, do ktorej letíte?

No s výletmi je to takto. Buď sa rozhodnem spať a byt oddýchnutá pred letom, alebo idem na výlet. A ja som vždy za druhú možnosť.

Ako vyzerá pracovný týždeň letušky?

Letím, užívam si jedlo v tej krajine, zbehnem na nejaký výlet, letím naspäť, vybalím sa, spím, jem, periem, žehlím, balím kufor a znova niekam letím. Takže taký kočovnícky život.

Predsa len pri vašej práci ste často vo vzduchu, nemáte strach napríklad z turbulencií?

Turbulencie v Čine, to je niečo bežné, takže ja som ich už prestala vnímať. Dokonca mňa osobne turbulencie uspávajú, keď to kolíše je to ako v kolíske.

Zdroj: sukr. archív: Lenka

Zažili ste počas letu aj nejaké nepríjemné situácie?

No ja som magnet na nepríjemné situácie. Zažila som v lietadle už čokoľvek. Od obrovskej hádky, fajčiaceho pasažiera na záchode až po situácie, kedy nám pasažier skolaboval. Naposledy to bolo na lete zo Sydney, keď sme boli nad oceánom a vtedy sa meníte z letušky na lekárku a prichádza obrovská zodpovednosť, keďže ja si chcem svojich pasažieroch priviesť do cieľa presne v takom počte, ako nastúpili do lietadla. Ale zábavných momentov je určite viac, hlavne s tými pasažiermi, ktorí prvýkrát letia. Pre nich je aj otvorenie dverí na záchode veľká záhada a je to podarené.

Ste mladá baba, pozývajú vás pasažieri napríklad na kávu?

Našli sa pasažieri, ktorí ma balili či pozvali na kávu. Snažím sa však takéto pozvania šarmantne odmietať, keďže mne to príde neprofesionálne.

Čo vám v Číne chýba z domova najviac?

Okrem rodiny veľa vecí. Halušky, ľudovky, ten pocit, keď idem do lesa a som sama, to, že si ma na ulici nikto nevšíma, práčka s teplou vodou… Je toho tak veľa.

OBRAZOM: Východniarka Lenka je letuška, navštevuje rôzne kúty sveta
8
Galéria
Zdroj: sukr. archív: Lenka
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM