Správy

Má to byť unikátny projekt: Pri Prešove vyrastie geotermálna elektráreň

Popri bezemisnej výrobe elektriny umožní i všestranné využitie zostatkového tepla. Predpokladané investičné náklady prvej fázy dosahujú 54 miliónov eur.

Ilustračný obrázok k článku Má to byť unikátny projekt: Pri Prešove vyrastie geotermálna elektráreň
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Ďalší projekt využitia geotermálnej energie na výrobu zelenej elektriny a tepla pripravuje slovenská spoločnosť PW Energy po Žiari nad Hronom aj pri Prešove.

„Z viacerých lokalít, ktoré sme posudzovali, má prešovská kotlina jedny z najlepších podmienok. Môže za to nadpriemerný teplotný gradient až okolo 40 stupňov Celzia a zároveň vyhovujúca skladba horninového podložia s výskytom geotermálnych kolektorov, teda využiteľnej horúcej vody, z ktorej vyprodukujeme zelenú energiu,“ vysvetľuje Michal Mašek, projektový manažér spoločnosti.

Seizmický prieskum

Na výrobu elektriny z geotermálnych zdrojov sa bude využívať horúca voda s teplotou okolo 140 stupňov Celzia.

Jej výskyt v hlbinných štruktúrach potvrdil v minulosti geologický vrt zrealizovaný v tejto lokalite, čo je podľa jeho slov ďalší kľúčový faktor. Na základe týchto východísk uskutočnila spoločnosť v okolí Prešova podrobný seizmický prieskum v teréne.

Ponúkame aj ďalšie aktuality zo Slovenska:

„Ďalším krokom je realizácia prieskumného vrtu, ktorý by mal potvrdiť potenciál oblasti v súvislosti s využitím geotermálnej energie,“ sumarizuje Mašek.

Kataster obce Ľubotice

Projekt výstavby geotermálnej elektrárne pri Prešove aktuálne predložila spoločnosť na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA). V rámci zámeru počíta PW Energy s výstavbou geotermálneho strediska situovaného v katastri obce Ľubotice, v prvej etape s inštalovaným výkonom 6,3 až 6,5 elektrických megawattov (MWe).

„Celkový potenciál prešovskej kotliny odhadujeme zhruba trojnásobne, teda približne na 20 MWe. Elektrina vyrobená z geotermálnej energie by tak mohla zásobovať viac ako 50-tisíc domácností. Benefitom je tiež možnosť využiť zostatkové teplo z výrobného procesu, ktoré je vhodné ako zdroj na centrálne zásobovanie teplom pre domácnosti, ale zužitkovať sa dá aj v priemysle, poľnohospodárstve či na rekreačné účely,“ približuje Mašek.

Nové správy máme aj z východu:

Predpokladané investičné náklady prvej fázy prešovského projektu dosahujú 54 miliónov eur. "Strávili sme veľa času prípravou nášho zámeru, aby bol úspešný a vykonateľný. Som rád, že sa posúvame bližšie k realizácii a že do Prešova môžeme priniesť unikátny projekt, ktorý má potenciál ešte viac podporiť ekonomický rozvoj regiónu a pritiahnuť doň ďalšie investície,“ dodal Mašek.

Aj v Žiari

Spoločnosť PW Energy sa zaoberá možnosťami využitia geotermálnej energie na Slovensku. Svoje projekty aktuálne realizuje v okresoch Žiar nad Hronom a Prešov.

Spoločnosť je členom združenia EGEC (European Geothermal Energy Council), neziskovej medzinárodnej organizácie založenej v roku 1998, ktorá podporuje geotermálne odvetvie v Európe, ako aj Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI).

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: ilustračné

Ďalšie správy z Prešova máme tu:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM