Ľubomír Hudačko Správy

Má byť dejiskom ME do 21 rokov: V Prešove poklepali základný kameň k výstavbe štadióna

Po nekonečných peripetiách a dlhoročnom čakaní sa tak oficiálne začala výstavba Futbal Tatran arény.

Ilustračný obrázok k článku Má byť dejiskom ME do 21 rokov: V Prešove poklepali základný kameň k výstavbe štadióna
Zdroj: Mesto Prešov

V areáli futbalového štadióna v Prešove na Čapajevovej ulici už poklepali základný kameň. V prípade úspešnej realizácie bude stavba dejiskom Majstrovstiev Európy U21 vo futbale v roku 2025. Dnes24.sk o tom informovala hovorkyňa mesta Prešov Terézia Rácová.

Základný kameň na stavenisku požehnal gréckokatolícky biskup Mons. Milan Lach.

Organizácia ME výzvou

„Dlhoročné úsilie o výstavbu bolo začaté bývalým vedením. Konečne nadobudlo túto formu a dostali sme sa k realizácii. Chcem sa poďakovať najmä partnerom, ako je SFZ, Fond na podporu športu a PSK, ktorý je spoluvlastníkom a spoluinvestorom stavby. Verím, že Prešov bude konečne hrať futbal na mieste, kde sa hral prvý futbalový zápas v rámci regiónu a celého Československa, na mieste, ktoré si zaslúži," povedal na mieste primátor mesta František Oľha.

Obrovskou výzvou je podpísanie Memoranda o spolupráci pri organizovaní ME do 21 rokov.

Do 18 mesiacov

"Verím, že v spolupráci so zhotoviteľom sa nám podarí najväčšiu investíciu mesta, dokončiť načas tak, aby bol Prešov hrdým partnerom SFZ pri organizovaní významného podujatia,“ doplnil Oľha.

Výstavba štadióna má byť na základe zmluvných podmienok ukončená do 18 mesiacov od jej začatia.

„Mrzí ma, že Tatran Prešov a jeho fanúšikovia museli čakať 5 rokov. Sme ale v momente, keď štadión pre východniarov bude stáť. Verím, že štadión bude slúžiť športovcom, ale možno aj na rôzne kultúrne podujatia a koncerty a že prinesie radosť zo zdravého pohybu a zo športu," povedal predseda PSK Milan Majerský.

Vyše 21 miliónov eur

Viceprezident SFZ a predseda Východoslovenského futbalového zväzu Richard Havrilla rovnako verí, že sa začiatkom roka 2025 všetci stretnú na kolaudácii tejto stavby.

Vysúťažená cena na I. a II. etapu výstavby futbalového štadióna spolu predstavuje vyše 21 milióna eur.

„I. etapa výstavby zahŕňa realizáciu hlavnej tribúny, hracej plochy, vstupných brán a turniketov, vykurovania trávnika, vstupný a informačný systém či výťahy. Víťazná ponuka na I. etapu výstavby novej futbalovej arény je vo výške 16 381 973,04 eur bez DPH, pričom je nižšia o 109 286,96 eur bez DPH v porovnaní s predpokladanou hodnotou zákazky. Lehota výstavby je 12 mesiacov od prevzatia staveniska,“ dodala k téme hovorkyňa Rácová s tým, že na financovaní I. etapy sa podieľa PSK (7,2 miliónmi eur), mesto Prešov (1,98 milónom eur), SFZ (2,4 miliónmi eur) a FNPŠ 4,8 miliónmi eur.

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM