Správy

Leto na Šírave? 5 dôvodov, prečo ÁNO!

Jedna z najväčších vodných plôch na Slovensku Zemplínska šírava poskytuje podmienky na rekreáciu pre všetkých. Aj počas zmeny opatrení máte kopu možností.

Ilustračný obrázok k článku Leto na Šírave? 5 dôvodov, prečo ÁNO!
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Zamierite v lete na Šíravu? Ponúkame vám súhrn našich tipov na atraktívne využite voľného času v okolí našej krásavice.

1. Rekreácia na vode

Návštevníkom ponúka nielen rekreáciu a atrakcie na vode, ale i možnosť plavby vyhliadkovou loďou alebo motorovou jachtou či prenájom malých motorových člnov.

2. Pre milovníkov vína a turistiky

Priaznivci vína a turistiky si prídu na svoje na vinohradníckom náučnom chodníku „Za viňanskima jatkami.Jatky sú malé vínne domčeky. Trasa meria asi desať kilometrov a vedie po celom chotári obce Vinné. Možnosti napojenia sú aj zo Zemplínskej šíravy, aj z Vinianskeho jazera, a aj z obce Vinné. Spája aj pekné výhľady na okolie. Je dostupná pre peších, cyklistov i jazdcov na koňoch

Zo Slovenska do cudziny

3. Zrúcaniny

Pri Šírave nájdete aj ruiny zaniknutého kostola, ležia juhovýchodne od obce Vinné na terase pod vrchom Senderov vo Vihorlatských vrchoch. Zrúcaniny kostolíka sú obľúbeným výletným miestom. Vedie k nim nenáročná turistická trasa, po ktorej sa dostanete pešo alebo na bicykli.

Vďaka svojej polohe poskytuje táto lokalita jeden z najkrajších výhľadov na vodnú plochu Zemplínskej šíravy, okolité mestá a krajinu Východoslovenskej nížiny. Pri kostolíku sú osadené informačné tabule, ktoré návštevníkov informujú o jeho histórii.

4. Pútnické miesto

Nielen v rámci regiónu je obec Klokočov známa mariánskym pútnickým miestom. Každoročne ju navštívia tisíce veriacich. Úcta k tunajšiemu pútnickému miestu sa viaže k ikone Presvätej Bohorodičky. Počas kuruckých vojen v roku 1670 sa mala jej tvár zatemniť a začať slziť nad útrapami tunajšieho ľudu. V miestnom gréckokatolíckom chráme, ktorý leží tesne pri brehoch Zemplínskej šíravy, sa momentálne nachádza jej druhá kópia. Vytvoril ju maliar Ignác Roškovič. Originál sa na pôvodné miesto nevrátil.

Gréckokatolícky chrám v Klokočove z roku 1835 stojí na mieste, kde bola pôvodná drevená cerkev. Tá bola v minulosti podľa miestneho duchovného Petra Čintalu vypálená. V novom chráme sa okrem iného nachádza aj stropná maľba znázorňujúca spomínanú legendu.

Ach, tá Zemplínska šírava

5. Naše vrchy

Nad Šíravou sa do výšky dvíhajú Vihorlatské vrchy. Aj tie križujú viaceré trasy pre turistov. Začínajú sa napríklad v Porube pod Vihorlatom či Remetských Hámroch. K najnavštevo­vanejším miestam pohoria patrí jeho najvyšší vrchol Vihorlat, skalný útvar Sninský kameň a jazero Morské oko. Aj ďalšiu obec v susedstve vodnej nádrže navštevujú často turisti. Je ňou Vyšná Rybnica s jedinečnou technickou pamiatkou – vodným mlynom. Pôvodne stálo na Okne, čo je potok, popri ktorom kráčajú turisti od Morského oka, celkom 12 mlynov. Do dnešného dňa sa čiastočne zachoval aj s vybavením iba jeden.

foto: archív

Pozrite si archívne zábery, ako by mohlo vyzerať aj vaše LETO.

Aj takto si môžete vychutnať letnú pohodu na Zemplínskej šírave
27
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM