Michala Halásová Správy

Letné terasy: Radnica už zbiera žiadosti

Letné terasy sú neodmysliteľnou súčasťou horúceho leta. Príjemné posedenie priamo v uliciach mesta je obľúbenou činnosťou nielen mladých ľudí. Užijeme si ich v Prešove aj tento rok?

Ilustračný obrázok k článku Letné terasy: Radnica už zbiera žiadosti
Zdroj: Dnes24.sk

Prešovskí podnikatelia z oblasti poskytovania reštauračných služieb, ktorí majú záujem prevádzkovať letné terasy, už môžu podávať žiadosti v Kancelárii prvého kontaktu Mestského úradu v Prešove na Jarkovej ulici. „Musia tak urobiť minimálne 14 dní pred požadovaným termínom užívania letnej terasy. Podmienkou je, aby mali vyrovnané všetky pohľadávky voči mestu Prešov za minulý rok, v opačnom prípade exteriérové sedenie nepovolí,“ konštatovala hovorkyňa mesta Jana Jurčišinová.

Doplnila, že s problémom nevyrovnaných podlžností prevádzkovateľov voči mestu sa stretli už aj v roku 2012, keď o umiestnenie terasy požiadalo 45 subjektov, z toho 10 nemalo zaplatené všetky poplatky, ktoré mesto vyžadovalo. Po upozornení však všetci žiadatelia svoje záväzky vyrovnali.

Výška poplatku nie je rovnaká

Pri podaní žiadosti je teda potrebné uhradiť správny poplatok, ktorý sa odvodzuje od doby umiestnenia letného sedenia, maximálna výška však predstavuje 99,50 eura. Následne bude za osobitné užívanie verejného priestranstva vyrubená miestna daň, ktorá je kategorizovaná podľa ulíc a lokalít.„Za umiestnenie letného sedenia na uliciach Hlavná, Floriánova a Metodova sa vyrubuje miestna daň 0,33 eura za štvorcový meter na deň. Na ostaných uliciach je to 0,19 eura za štvorcový meter na deň,“ doplnila Jurčišinová.

Podmienky prevádzkovania upresňuje VZN

Prevádzkovanie letných terás sa riadi ustanoveniami Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č. 6 z roku 2012. Prevádzko­vateľ môže dostať povolenie na umiestnenie exteriérového sedenia na obdobie od 15. marca do 15. novembra na spevnených plochách v peších zónach. Musí spĺňať náležité technické a bezpečnostné podmienky tak, aby nebránilo vo voľnom pohybe.

VZN rovnako prevádzkovateľom ukladá, že pri umiestnení exteriérového sedenia nesmie dôjsť k narušeniu povrchu komunikácie a ostatných prvkov mestského mobiliáru konštrukčnými a zriaďovacími prvkami exteriérových sedení. Okrem toho sa zakazuje konštrukčné spojenie exteriérového sedenia s krytom. Sedenie môže byť umiestnené na celoplošnom pódiu, avšak len s maximálnou výškou 15 centimetrov pre vytvorenie vodorovnej podlahovej plochy sedenia so zabezpečením bezbariérového vstupu. Ak je väčší sklon spevnenej plochy či ulice, výnimka na dostatočné vyrovnanie sa posudzuje individuálne. Sedenie je možné prekryť markízami alebo slnečníkmi.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM