Milan Jusko Krimi

Lekár kšeftoval s maródkami: Za úplatky 8 rokov basy!

Z ordinácie si urobil súkromný biznis. Pacientovi vystavil péenku, aj keď bol zdravý, ako repa. Hlavne, že zaplatil. Takéto praktiky fungovali v súkromnej ordinácii v Čaklove, okres Vranov.

Vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii ukončil vyšetrovanie v prípade praktického lekára pre dospelých z Čaklova z okresu Vranov nad Topľou Hassana B. Prokurátorovi navrhuje obžalovať ho z prijímania úplatku. Lekárovi tak hrozí trest odňatia slobody na tri až osem rokov.

Podľa policajných zistení mal 40-ročný lekár prijímať od pacientov úplatky od dvoch do 20 eur. Za to vystavoval potvrdenia o práceneschopnosti aj takým osobám, ktoré sa vôbec nedostavili na vyšetrenie do ambulancie. „Išlo najmä o rodinných príslušníkov tých pacientov, ktorí mu ponúkli úplatok,“ vysvetlila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová. Za úplatok 20 eur takto napríklad 49-ročná žena vybavila potvrdenia o neschopnosti pracovať pre ďalšie dve osoby.

Lekár bol podľa polície v rámci okresu Vranov nad Topľou na poprednom mieste v počte vystavených dočasných prácovných neschopností vedenej Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny. „Svojím konaním, získajúc vlastný prospech, umožňoval iným osobám zneužívať sociálny systém štátu,“ poznamenala Baloghová.

Vzhľadom k tomu, že niektoré zdravé osoby predkladali „péenky“ Sociálnej poisťovni, boli neoprávnene oslobodené od platenia odvodov v príslušnom kalendárnom mesiaci. Takáto forma korupcie znižuje príjmy a zvyšuje výdavky Sociálnej poisťovne, teda štátu. „Ide najmä o prípady pacientov živnostníkov, ktorí predložením takto vystaveného lekárskeho potvrdenia o práceneschop­nosti, ušetrili približne 145 eur,“ dodala hovorkyňa s tým, že zároveň im vznikol nárok na dávky z nemocenského poistenia, čo je asi 250 eur.

V priebehu vyšetrovania vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii odbor Východ rozšíril obvinenie Hassana B. z piatich skutkov prijímania úplatkov na desať. Hrozí mu trest odňatia slobody na tri až osem rokov. Stíhaný je na slobode. Vyšetrovanie bolo ukončené návrhom na podanie obžaloby.

Vyšetrovateľ rozšíril aj obvinenie z trestného činu podplácania z päť na desať osôb. Hrozí im trest odňatia slobody na šesť mesiacov až tri roky. „V týchto prípadoch vyšetrovateľ už tiež ukončil vyšetrovanie návrhom na podanie obžaloby a v niektorých prípadoch navrhol začatie konania o dohode o vine a treste,“ dodala Baloghová.

presov24/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM