Ľubomír Hudačko Kultúra

Legendárne kúpalisko Delňa ožíva: Zaplávať si môžete zadarmo, kúpanie sa však neodporúča

Prešovčania sa dočkali, prírodné kúpalisko Delňa je otvorené pre verejnosť. Hoci sa tam napúšťa aj voda, kúpať sa v nej nedá. Ľudia však napriek tomu využívajú tento spôsob osvieženia.

Ilustračný obrázok k článku Legendárne kúpalisko Delňa ožíva: Zaplávať si môžete zadarmo, kúpanie sa však neodporúča
Zdroj: Webnoviny.sk

Mesto chce podľa hovorkyne radnice v budúcnosti celú plochu revitalizovať a spojiť s blízkym aquaparkom. Pozemok vypožičalo bezplatne súkromnej firme na začiatku júla na dobu neurčitú.

Znovuzrodenie legendy

„Areál sa postupne čistí, nádrž sa napĺňa, občerstvovacie stánky sa plánujú spustiť. Keďže v minulosti bola Delňa plná ľudí a tešila sa obľube nielen Prešovčanov, ale aj návštevníkov z okolia, veríme, že sa postupom času podarí z tejto lokality vytvoriť areál s tobogánmi, skokanským mostíkom a trávnatými plochami, ktoré by slúžili na loptové hry, preliezačky, šmýkačky, malé kolotoče a iné atrakcie pre deti,“ uviedla hovorkyňa mesta Prešov Veronika Kmetóny Gazdová.

Bezplatne, no na vlastné riziko

Regionálny úrad verejného zdravotníctva Prešov však kúpanie v kúpalisku neodporúča. „Prírodné kúpalisko Delňa bolo zo zoznamu vôd vhodných na kúpanie od roku 2011 Ministerstvom životného prostredia vyradené, nakoľko nespĺňa potrebné kritériá o riadení kvality vody určenej na kúpanie. O rozbor vody nikto nepožiadal, nemáme informáciu komu nádrž patrí a predmetnú nádrž nepovažujeme za prírodné kúpalisko, preto zatiaľ ani neplánujeme sledovať kvalitu vody v tejto nádrži,“ povedala regionálna hygienička, vedúca služobného úradu RÚVZ Prešov Jana Mýtniková.

Areál je otvorený verejnosti bezplatne, no kúpanie je len na vlastnú zodpovednosť.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM