Správy

Legendárna udalosť je späť: Pri opálových baniach sa súťažilo v ryžovaní zlata, FOTO

Súťažiaci v kategóriách od detí až po seniorov dostali vedro s 12 litrami piesku, kde bolo niekoľko „zlatiniek“. Piesok postupne premývali v potoku.

Ilustračný obrázok k článku Legendárna udalosť je späť: Pri opálových baniach sa súťažilo v ryžovaní zlata, FOTO
14
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

V priestoroch opálových baní na Dubníku v katastri obce Červenica neďaleko Prešova sa v sobotu ryžovalo zlato. Sily si tam pred štôlňou Jozef zmerali desiatky účastníkov, išlo už o 23. ročník súťaže v ryžovaní zlata.

Riaditeľ súťaže Dušan Demčák pre TASR uviedol, že podujatie je určené pre všetky vekové kategórie, profesionálov, ale aj širokú verejnosť.

Slanské vrchy, kde sa bane nachádzajú, okrem opálov skrývajú aj množstvo antimónu, zlata, striebra a iných kovov, ktoré sa tam v minulosti ťažili.

Čo najviac zlata

„Snažili sme sa tak trochu oživiť túto tradíciu, hoci tu sa ťažilo zo žily, nie zo zlatonosného potoka. Geológovia, náhodní okoloidúci, ryžovači, ale aj deti si môžu vďaka tomuto podujatiu vyskúšať, aké je ťažké 24-karátové zlato a zároveň vidieť, ako sadne na dno pri tom premývaní, pretože je najťažšie. Okrem súťaže je to aj taká praktická ukážka ryžovania zlata,“ priblížil Demčák.

Súťažiaci v kategóriách od detí až po seniorov dostali vedro s 12 litrami piesku, kde bolo niekoľko „zlatiniek“.

Piesok postupne premývali v potoku, ich úlohou bolo vyryžovať čo najviac kúskov zlata.

Súťaž zorganizovalo občianske združenie Permoník, Klub zlatokopov pri Východoslovenskom múzeu v Košiciach a Slovenská asociácia zlatokopov. Súčasťou programu boli aj krátke vychádzky po povrchových „dobývkach“ so sprievodcom.

Viac záberov z miesta podujatia nájdete v priloženej fotogalérii.

Objektívom: Súťaž v ryžovaní zlata pri Prešove
14
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM