Správy

Kuriozita v Prešove: Na úzkej ceste sa jazdí obojsmerne a na širšej naopak! VIDEO

Chodci a autá sa o seba na úzkej ceste v Prešove smerom na Solivar doslova obtierajú. Navyše tadiaľ premáva MHD. Napriek tomu sa tu jazdí v oboch smeroch.

Zdroj: Dnes24.sk

V odbočke zo Švábskej ulice na Suvorovovu smerom na Solivar sa vodiči s chodcami dostávajú do tesnej blízkosti. Napriek tomu je tu jazda platná v oboch smeroch.

Len jednosmerka

A to nie je všetko, na neďalekej Ondavskej ulici je širšia cesta, ale tam platí pre zmenu jednosmerka.

Ako z tejto kuriozity von sme sa pýtali na prešovskej radnici a aj odborníka na dopravu.

„V prípade dopravného riešenia na uliciach Ondavská a Suvorovova existuje niekoľko alternatív, pričom v súčasnosti zavedený variant odporučil aj Krajský dopravný inšpektorát. Ide o zjednosmernenie Ondavskej ulice od Námestia osloboditeľov po križovatku Ondavská – Šípková s pridaním zjednosmernenia Opavskej ulice v smere Solivarská – Ondavská a zjednosmernenie druhej časti Ondavskej ulice od Šípkovej po výjazd na Solivarskú ulicu,“ uviedol pre spravodajský portál Dnes24 hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek s tým, že ďalšie tri varianty dopravného riešenia na týchto uliciach KDI neodporučil.

Čo neodporučili

  1. Ponechanie súčasného zjednosmernenia Ondavskej ulice od Námestia osloboditel'ov po križovatku Ondavská – Šípková s pridaním zjednosmernenia Opavskej ulice v smere Solivarská – Ondavská a zjednosmernenia druhej časti Ondavskej ulice od Solivarskej po výjazd na Šípkovú ulicu.
  2. Zmena súčasného zjednosmernenia Ondavskej ulice od križovatky Ondavská – Šípková po Námestie osloboditeľov doprava s pridaním zjednosmernenia Opavskej ulice v smere Ondavská – Solivarská a zjednosmernenia druhej časti Ondavskej ulice od Solivarskej po výjazd na Šípkovú ulicu.
  3. Zmena súčasného zjednosmernenia Ondavskej ulice od križovatky Ondavská – Šípková po Námestie osloboditeľov doprava s pridaním zjednosmernenia Opavskej ulice v smere Solivarská – Ondavská, pričom druhá časť Ondavskej ulice od Šípkovej po Solivarskú ulicu ostáva obojsmerná.

Vyhýbajú sa MHD

Komplikáciou je tiež to, že na Solivare už istý čas jazdí linka MHD č. 11. Nejde síce o kĺbový autobus, ale vyhnúť sa mu na úzkej ceste chce dávku trpezlivosti a šikovnosti.

„Mesto Prešov eviduje aj novú žiadosť obyvateľov z danej mestskej časti z roku 2020, ktorí požadujú, aby bola premávka na Ondavskej ulici opäť obojsmerná. Vedenie mesta sa v tejto súvislosti stretlo s dotknutými obyvateľmi z ulíc Ondavská a Suvorovova za účasti zástupcov Odboru životného prostredia a dopravnej infraštruktúry na MsÚ Prešov,“ doplnil hovorca a dodal, že mesto Prešov sa oboznámilo s požiadavkami obyvateľov a bude hľadať riešenia na odľahčenie dopravy na Suvorovovej ulici.

Podľa riaditeľ Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo Ondreja Mateja existujú k predmetnej veci dve riešenia. Prvé je veľmi rýchlo realizovateľné do uskutočnenia riešenia číslo dva.

Možné riešenia

„Išlo by o zjednosmernenie ulíc v smere Solivarská – Ondavská – Šípková – Suvorovova, pričom na Suvorovovej je potrebné zrušiť obojsmernú prevádzku,“ uviedol pre Dnes24.

Podľa Mateja by bolo potrebné v mieste zúženia cesty na ulici Suvorovova rozšíriť cestu ponad potok minimálne o chodník pre chodcov.

„Najlepšie však aj rozšíriť cestu aspoň o dva metre a na chodníku aspoň o jeden meter. A druhou možnosťou je prekládka mostu medzi ulicami Šípková a Suvorovova nižšie v smere potoka na miesto mimo zúženej časti o približne 50 metrov nižšie. V takomto prípade by mohla byť obojsmerná prevádzka v obidvoch smeroch vrátane ulíc Šípková a Ondavská a vrátane MHD. Toto riešenie, aj keď je najoptimálnejšie, je však ekonomicky najdrahšie,“ dodal na záver pre Dnes24 Ondrej Matej.

A ako to na mieste vyzerá si pozrite v priloženej fotogalérii.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Obrazom: V Prešove smerom na Solivar máme dopravnú kuriozitu
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM