Ľubomír Hudačko Rôzne

Kto bude mať väčšinu + ďalšie zaujímavosti: Všetko, čo by ste mali vedieť o novom zastupiteľstve!

Počas ustanovujúceho mestského zastupiteľstva sa okrem sľubu primátorky v parlamente rozdelili poslanci do dvoch poslaneckých klubov. Celkovo je medzi nimi štrnásť nových tvárí, tri poslankyne sa nezaradili do žiadneho klubu. Pravica bude mať väčšinu.

Ilustračný obrázok k článku Kto bude mať väčšinu + ďalšie zaujímavosti: Všetko, čo by ste mali vedieť o novom zastupiteľstve!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Pravicovému klubu KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd, Sieť a NOVA s 19 poslancami bude predsedať dlhoročný poslanec Stanislav Kahanec. Tento klub zlúčil poslancov za strany, ktoré stáli aj za primátorkou vo voľbách (14 poslancov), pridala sa k nim aj strana Sieť (traja poslanci) a dve nezávislé poslankyne Marta Kollárová a Katarína Ďurčanská.

Tri nezávislé bez zaradenia do klubu

Ľavicový klub s názvom SMER-SD a nezávislí poslanci povedie doterajší konateľ mestskej firmy Prešov REAL Juraj Hudáč. Tento klub bude mať deväť členov, okrem piatich poslancov za SMER-SD sa sem pridali aj dvaja nezávislí kandidáti na post primátora mesta Prešov Rudolf Dupkala i Martin Matejka, bývalý viceprimátor mesta René Pucher a bývalá šéfka poslaneckého klubu nezávislých poslancov v predchádzajúcom mestskom parlamente Štefánia Andraščíková, ktorá bude aj podpredsedníčkou novovzniknuté­ho klubu.

Tri nezávislé poslankyne Janette Langová, Daniela Mrouahová a Jaroslava Kutajová sa nezaradili do žiadneho klubu. Medzi 31 mestskými poslancami je 14 nových tvárí. Jednou z nich aj 28-ročná poslankyňa Marcela Holingová, zvolená v mestskej časti sedem.

Najmladšia poslankyňa

Pri skladaní poslaneckého sľubu podľa jej slov myslela na to, akú zodpovednosť a dôveru do nej vložili obyvatelia sídliska Sekčov a počas najbližších štyroch rokov sa chce venovať najmä problémom, ktoré jej prízvukovali pri predvolebnej kampani. Úsilím najmladšej poslankyne v tunajšom zastupiteľstve bude vyriešiť problémy s parkovaním, psíčkármi, komunálnym odpadom a chodníkmi.

Najbližšie by malo mestské zastupiteľstvo podľa slov novej primátorky Andrey Turčanovej zasadať ešte tento týždeň v piatok (19. 12.), tam by malo dôjsť ku zvoleniu jednotlivých komisií tak, aby tie mohli začať pracovať na schvaľovacom procese rozpočtu mesta na rok 2015.

Čítajte aj najzaujímavejšie momenty príhovory novej primátorky!

Čítajte aj o nechcenom krste novej primátorky!

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM