Monika Földešiová Krimi

KS rozhoduje o odvolaní údajných členov podsvetia voči rozsudku

Na Krajskom súde v Prešove (KS) sa dnes začalo verejné zasadnutie vo veci odvolania obžalovaných voči verdiktu okresného súdu (OS), ktorý ich v júli minulého roka odsúdil za vraždy Jána Kromku, Petra Klešča a pokus o vraždu Jozefa H. Predseda senátu

OS odsúdil obžalovaných Ladislava B. a Alexandra H. za účasť na dvoch vraždách a pokus o vraždu, každého na úhrnný trest odňatia slobody na 23 rokov. Vinným z účasti na vražde uznal aj Dušana B., ktorý je vo výkone trestu za iný skutok, pričom mu vymeral súhrnný trest odňatia slobody na 23 rokov. Slavomíra S. súd uznal vinným z vraždy a pokusu o vraždu a odsúdil ho na 15-ročné väzenie. Všetci obhajcovia sa voči rozsudkom odvolali.
Ladislav B. a Slavomír S. sú stíhaní na slobode, ďalší dvaja čakajú na rozhodnutie KS vo väzbe. Podľa hovorcu KS Michala Drimáka celková lehota väzby v prípade Alexandra H. má uplynúť koncom mája 2011. Na dnešnom zasadnutí boli prítomní traja obžalovaní, Slavomír S. súhlasil, aby sa konalo v jeho neprítomnosti.
Obhajoba ako dôvod odvolaní uvádzala nedostatočné preukázanie viny a traja z obvinených zároveň namietali, že obžaloba sa opierala o výpovede Alexandra H., ktorý je rovnako obžalovaným v tomto procese. Tvrdia, že niekoľkokrát menil výpovede a nezakladajú sa na pravde.
Vo vyjadrení prokuratúry sa uvádza, že vlaňajší verdikt okresného súdu považuje za správny, rozsah dokazovania za dostatočný a odvolania obžalovaných pokladá za nedôvodné. Verejné zasadnutie pokračuje oboznamovaním s výpoveďami a znaleckými posudkami.
Podľa obžaloby vraždy súviseli s bojom konkurenčných skupín v podsvetí. K usmrteniu Jána Kromku došlo 24. septembra 1997. Zo skutku boli obvinení Ladislav B., Dušan B. a Alexander H. Mali sa na ňom zúčastniť aj ďalší, dnes už nebohí údajní členovia podsvetia Róbert Holub, Štefan Fabian a Peter Klešč. Poškodeného mali páchatelia uniesť do Vajkoviec neďaleko Košíc. Neskôr mu údajne pri obci Drienovská Nová Ves niekoľkokrát strelili do hlavy a telo zapálili.
Obeťou druhej vraždy, z ktorej obvinili Ladislava B., Alexandra H. a Slavomíra S., bol Peter Klešč. Páchatelia mali na pokyn inej osoby usmrtiť brata Róberta Holuba. Podľa obžaloby útočníci 2. októbra 1997 vtrhli do bytu na Kustrovej ulici v Košiciach a spustili streľbu, pri ktorej náhodne zastrelili Klešča. Jozefovi H. sa však podarilo z bytu utiecť. Jedným zo strelcov mal byť aj dnes už nebohý Karol Szatmáry.
Proces s obžalovanými sa na Okresnom súde v Prešove začal v apríli 2009. Do vynesenia rozsudku v júli 2010 vypovedalo na hlavnom pojednávaní 18 znalcov a približne 60 svedkov. Súdny spis má v súčasnosti do 5000 strán.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM