Michala Halásová Kultúra

Zvláštny humor, ktorý všetko spája: Marek Cina vystavuje svoje diela v rodnom Prešove

Mladý Prešovčan Marek Cina vystavuje viac ako 30 grafík a ilustrácií v Šarišskej galérii v Prešove. Ide o jeho prvú výstavu v rodnom meste.

Ilustračný obrázok k článku Zvláštny humor, ktorý všetko spája: Marek Cina vystavuje svoje diela v rodnom Prešove
Zdroj: Dnes24.sk

Ide o najnovšie práce tohto autora, avšak aj diela, ktoré vznikli za posledné dva roky jeho štúdia na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. „Je to iba časť mojej tvorby. Prvá časť sú fámy, to bola moja diplomová práca. Potom je tu cyklus z autorskej knihy Obludárium, z ktorej vyšlo 12 grafických listov a ďalej je tu voľnejšia časť, kde sú farebné linoryty a vyrezávané veci, grafiky, hĺbkotlače a lepty,“ predstavil svoje vystavované diela Cina.

Marek Cina sa dostáva skutočne k podstate a zjednocujúcim činiteľom jeho diela je zvláštny humor, ktorý to všetko spája. Ďalšou zaujímavosťou je, že mnohé z jeho diel môžete použiť ako kreslený vtip a na druhej strane ako plnohodnotnú satiru do existenciálnej knihy. To je veľmi zvláštny úkaz,“ povedal kurátor výstavy a historik umenia Šarišskej galérie v Prešove Jozef Ridilla.

Výstava na prízemí Šarišskej galérie sa uskutoční súbežne s výstavou v hlavných výstavných priestoroch na poschodí, kde možno uvidieť 134 drevorezieb a ikon z obdobia od neskorej gotiky po koniec 19. storočia. Väčšina týchto exponátov pochádza zo zbierky významného prešovského umelca Dušana Pončáka. Časť vystavených predmetov bude tvoriť stálu expozíciu Šarišskej galérie v Prešove. Obe výstavy možno v Šarišskej galérii vidieť do polovice septembra.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM