Ľubomír Hudačko Rôzne

Krásne chvíle mimo lavíc: Prešovskí školáci už leňošia, zle im nebolo ani počas roka...

Majú to za sebou, školský rok 2013/2014 je minulosť. Aj prešovskí žiaci už lavice tried opustili. A stalo sa tak aj počas výletov, ktoré im škola poskytla počas voľnejších dní bez učiva. Zmapovali sme prehľad lokalít, kam si to namierili.

Ilustračný obrázok k článku Krásne chvíle mimo lavíc: Prešovskí školáci už leňošia, zle im nebolo ani počas roka...
Zdroj: Dnes24.sk

Lesnícka základná škola pripravila pre svojich žiakov nové multifunkčné ihrisko, ešte predtým však poskytla aj zážitky v rámci výletov. Opäť sa tak mohli žiaci tešiť na zaujímavé lokality.

Kúpeľná na hradoch

„Mladší absolvovali výlet v Košiciach, starší sa tradične mohli v lokalite Potoky-Lúčky. Piataci potom mali príležitosť využiť slnečné počasie v popradskom Aquaparku. Šiestaci pre zmenu navštívili krásy Oravy a v hre boli aj ďalšie lokality pre iné ročníky – Pavlovce, Drienica či Tatralandia,“ ozrejmila nám Valéria Bodnárová, zástupkyňa riaditeľa školy.

Pedagogická a sociálna akadémia sa zas vybrala do týchto lokalít: „Vysoké Tatry, Aquapark Poprad, plus klasika – Šarišský hrad,“ priblížila plány, ktoré mali žiaci školy učiteľka Katarína Pásztorová.

Pestrý výber si pre svojich možno budúcich nasledovníkov, ale hlavne pre budúcu generáciu prichystala základná škola na Kúpeľnej ulici. Tam vsadili aj na hrady: „Prvý stupeň sa bol pozrieť na Spišský hrad, starší na Ľubovniansky hrad. Zážitky a spomienky budú mať na Zlú dieru, Lipovce a Sigord. Nechýbali ani Bardejovské kúpele a väčšie výlety či exkurzie absolvovali žiaci v Martine, Bystrici, na Orave alebo v Dolnom Kubíne,“ hovorí riaditeľ ZŠ Marián Džačár. Podľa jeho slov bol domicil navrhnutý na krásy Slovenska a najmä turistiku.

„Väčšinou chodíme na Šarišský, alebo Kapušiansky hrad, poopekať a podobne. Dôvody sú rôzne, väčšinou aj finančné, ale tiež záleží od zloženia tried a jej výsledkov, respektíve, či si výlet "zaslúžia“," vysvetlila učiteľka Ivana Lacková zo Spojenej školy na ulici Ľudmily Podjavorinskej.

Hotelová na paintballe

Ako na tom boli gymnazisti? Tí z Konštantínovej ulice, kde svojho času dreli lavice aj speváčka Katka Koščová či herečka Gabriela Marcinková, mali šancu spoznať aj zahraničie: „Výlety sme zamerali na Kopytovskú dolinu, okolie Prešova a teda Šarišský a Kapušiansky hrad. Študenti sa pozreli aj do Levoče a posledný bol poznávací zájazd do Londýna a aj do Nemecka,“ vysvetlil plány zástupca riaditeľa Róbert Ďurana.

Základná škola na Važeckej ulici nám počas mapovania výletov informácie o nich poskytnúť nevedela. V čase našej návštevy pre zmenu Hotelovej akadémie boli v škole už len zástupcovia prvého a druhého ročníka. Tí sa však takisto na lokality výletov nemohli sťažovať. „Prváci absolvovali výlet v Košiciach na návšteve kultúrno-historického centra. Spojené to bolo aj s exkurziou v hoteli, pridala sa k tomu aj Delňa a jej Aquapark. Výlet na Cemjatu spojený s paintballom a tiež aj na Kapušiansky hrad boli na programe takisto,“ povedala zástupkyňa riaditeľa pre všeobecno-vzdelávacie predmety Antónia Kolenková.

Ako ďalej dodala, triedy druhého ročníka mali k dispozícii piknik a opekačku na Marakani. Avšak, nie je to slávny futbalový štadióna na prebiehajúcom šampionáte v Brazílii, ale priestor vhodný na zrelaxovanie blízko Veľkého Šariša: „Okrem toho boli aj v jaskyni Zlá diera a spoznávali tiež prešovské kultúrno-historické pamiatky na Kalvárii,“ uzavrela Kolenková.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM