Ľubomír Hudačko Rôzne

Krásna Barbara z Prešova je talent na pohľadanie: S ovocím dokáže robiť hotové divy!

Je mladá, krásna, talentovaná a z Prešova. Barbara Velebírová má talent na pohľadanie. Presvedčí o tom svojou tvorbou z ovocia, ktorý vyráža dych. Takvzaný carving je metóda vyrezávania tvarov a rôznych podobizní do ovocia. Prešovčanka to ovláda priam dokonale!

Ilustračný obrázok k článku Krásna Barbara z Prešova je talent na pohľadanie: S ovocím dokáže robiť hotové divy!
Zdroj: Dnes24.sk

Prvý podnet na to, aby sa podujala vytvoriť podobné umenie absolvovala na strednej škole. Urobila su kurzy tzv. carvingu a začala sa tomu venovať približne pred siedmimi rokmi.

Máte aj výstavy?

Z času na čas sa niečo spraví. Momentálne som vystavovala v Tatrách s veľkoobchodom ovocia a zeleniny. Nabudúci týždeň počas prešovských trhov sa budem usilovať o zápis do Slovenskej knihy rekordov. Budeme vyrezávať prešovský erb z cvikly a bielej reďkovky. Vyrábať budeme malé ružičky a to sa bude tvarovať do erbu, bude to veľkých rozmerov.

Jeden prešovský erb ste však už skúšali?

Áno, ale to bolo len do melóna, toto bude úplne niečo iné. Myslím, že toto ľudia ešte nevideli. To bude pre nich prekvapenie. Vystavené to bude na trhoch minimálne jeden deň.

Ako dlho vydrží podobné dielo, kým nezhnije?

Ak bude veľmi horúco, bude sa to musieť zavlažovať, len čistou vodou, aby to neobschlo. Ale dva-tri dni to určite vydrží.

Viete ešte o niekom, kto by podobné umenie robil v Prešove?

Neviem o nikom, sú na to ľudia v Bratislave, väčšinou na západnom Slovensku. Tí, čo sa k tomu venovali, odcestovali mimo nášho mesta.

Ako dlho vám trvá vytvoriť napríklad Barta Simpsona, známu postavičku?

Je to rôzne. Závisí to od veľkosti melóna, podľa obtiažnosti vzoru, či je tam motív, alebo len mená. Ak ide o kreslenú postavičku, trvá to dlhšie, aby boli zvýraznené všetky črty. Ak sú to len mená, či číslice, ide to raz-dva. Priemerne minimálne hodina a pol, až do to troch hodín. Podľa veľkosti. Za jeden deň je možné vytvoriť aj viac výrobkov. Máme objednávky na svadby, rôzne firemné a spoločenské akcie.

Čo k tejto práci je nutné dodržiavať?

Hlavne mať veľa trpezlivosti. Človek, ktorý ju nemá by sa tomu podľa mňa nemohol venovať. Hlavne, keď som sa ešte len učila, boli to obsedené hodiny a hodiny. Nikdy som ešte nevyrezala dve identické vzory. Na každom melóne som sa niečo naučila. Nie je problém vytvoriť hocijakú kreslenú postavičku, aj Toma a Jerryho. Jediné, čomu sa ešte nevenujem, ale časom si to plánujem dorobiť je kurz na plastické vzory. Napríklad do melóna vyzerať ľudskú tvár.

Z ktorého ovocia sa to dá vyrezávať?

Komplet zo všetkého ovocia a zeleniny. Vynechávam akurát banán, ten je veľmi mäkký. Ale inak to môžu byť cvikly, mrkvy, reďkovky, fenikel, baklažán.

Doma teda musíte mať hotový ovocný arzenál, prípadne na to určenú miestnosť…

To nie (smiech). Takéto priestory zatiaľ nemám. Skladovanie ale nie je problém, suroviny si vždy zabezpečím tesne predtým, ako to začnem rezať, aby boli čerstvé. Dá sa to vyrábať aj zo syrov, alebo z mydla. Na to sú však aj iné kurzy. Je tam aj iná práca aj iný materiál a tomu sa ja nevenujem. Časom to ale možno príde (úsmev).

Nesníva sa vám o melónoch?

Našťastie nie (smiech).

Čítajte aj o už vytvorenom rekorde obrovského erbu mesta!

foto: archív bv

Famózny talent krásky Barbary z Prešova: Toto tvorí z ovocia!
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM