Zuzana Vajayová Rôzne

Krajský súd dnes potvrdil tresty odňatia slobody pre Bakiho S. a spol

Krajský súd v Prešove (KS) dnes potvrdil 22-ročný trest odňatia slobody pre Bakiho S., na ktorý ho za rozsiahlu drogovú trestnú činnosť odsúdil senát Okresného súdu v Prešove (OS).

Nakoľko obžalovaný sa zdržiava na neznámom mieste, pojednávanie voči nemu bolo vedené ako proti ušlému.

Odvolací súd rovnako potvrdil 15-ročné tresty pre spoluobžalovaných Juraja J. a Jána C. Prvý menovaný sa na pojednávaní nezúčastnil a súhlasil, aby sa konalo v jeho neprítomnosti.

Prvostupňový súd vyniesol verdikt 13. júna tohto roka. Voči výroku o vine i treste sa právny zástupca Bakiho S. odvolal. Ďalší dvaja obžalovaní sa odvolali voči výške trestu. V prípade výroku o vine vo vzťahu k Jánovi C. podala odvolanie aj prokuratúra.

Právny zástupca Bakiho S. dnes pred senátom uviedol, že OS sa dostatočne nevysporiadal so skutočnosťami pri dokazovaní viny jeho klienta. Dodal, že jediným usvedčujúcim dôkazom bola výpoveď Juraja J., ktorú poskytol s odstupom približne jedného roka. KS nakoniec odvolanie zamietol.

Voči výške trestu sa odvolali aj ďalší dvaja obžalovaní. Ich právni zástupcovia dnes konštatovali, že ide o neprimerane vysoké tresty, pričom argumentovali hlavne spoluprácou ich klientov s orgánmi v prípravnom konaní pri objasňovaní spáchaných skutkov.

Obžalovaný Ján C. dokonca navrhoval, aby mu bol trest zmiernený na osem rokov, so zaradením do výkonu trestu s minimálnym stupňom stráženia.

„Svoje konanie ľutujem, k trestnej činnosti sa priznávam a som sklamaný sám zo seba,“ povedal obžalovaný. KS v jeho prípade zrušil napadnutý rozsudok prvostupňového súdu a upravil kvalifikáciu tak, že došlo k spáchaniu dvoch skutkov. Výrok o treste upravil na úhrnný trest v trvaní 15 rokov.

Predseda senátu po odôvodnení rozhodnutia uviedol, že výšky trestov považuje za primerané, nakoľko išlo o také veľké množstvo vysoko návykových omamných látok, s akým sa súdna prax v tomto regióne ešte nestretla. Zdôraznil pritom, že keď sa takéto množstvo drog dostáva do obehu, má to závažné následky.

„Rozhodnutie KS považujeme za zákonné v celom rozsahu. Stotožnil sa s argumentáciou prokurátorov,“ reagoval krátko na verdikt prokurátor Peter Šufliarsky.

Hlavné pojednávanie s troma obžalovanými sa na OS v Prešove začalo 24. januára 2011. Obvinení podľa obžaloby spolu Jetonom C. a ďalšími dosiaľ nestotožnenými osobami ako členovia organizovanej skupiny najneskôr od roku 2007 až do 19. septembra 2008 údajne zabezpečovali dovoz, úschovu a ďalšiu distribúciu heroínu. Ten mal byť balený na území Tureckej republiky do športovej a inej obuvi, od mája 2008 prevážaný na územie SR, kde bol ďalej distribuovaný.

K takémuto konaniu vraj došlo najmenej v šiestich prípadoch a množstvo jednej zásielky malo obsahovať až 20 kilogramov drogy. Heroín údajne potom Juraj J. a Ján C. postupne vyviezli do zahraničia. Najmenej v troch prípadoch ho ďalší obvinení prechodne uskladňovali v penzióne v Starom Smokovci, kde bola 19. septembra zaistená časť s hmotnosťou 10 kg.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM