Rôzne

Krajskí poslanci schválili 12 miliónovú pôžičku: Pôjde na obnovu ciest v regióne

Prešovskí krajskí poslanci na svojom rokovaní schválili prijatie návratnej bezúročnej pôžičky od Ministerstva financií SR na rekonštrukciu ciest druhej a tretej triedy.

Ilustračný obrázok k článku Krajskí poslanci schválili 12 miliónovú pôžičku: Pôjde na obnovu ciest v regióne
Zdroj: TASR

Krajská samospráva ju bude splácať desiatimi pravidelnými splátkami v období rokov 2021 až 2030. „Vláda Slovenskej republiky nám na novembrovom zasadnutí schválila pôžičku vo výške 12 miliónov eur na obnovu ciest druhej a tretej triedy. Je to pre nás strategická oblasť, keďže naozaj prioritou pre obyvateľov Prešovského samosprávneho kraja (PSK) je obnova cestnej siete. Prijímame túto pôžičku a chceme dať do poriadku cesty druhej a tretej triedy. Dôležitejšie ale je, aby sme obnovili cesty do takej miery, že odstránime v prvom rade havarijné stavy, ktorých máme momentálne okolo 60 až 70 kilometrov, a potom cesty v nevyhovujúcom stave. Ak sa nám to podarí, tak zvýšime bezpečnosť na našich cestách, ale zabezpečíme aj ľahšiu dostupnosť ľudí z regiónov, či už do okresných miest alebo do krajského mesta,“ uviedol predseda PSK Milan Majerský.

Opravy aj v tomto roku

Správa a údržba ciest (SÚC) PSK má aktuálne v majetkovej správe cesty druhej a tretej triedy v PSK v celkovej dĺžke 2436 kilometrov. Z toho cesty druhej triedy predstavujú 520 kilometrov a cesty tretej triedy 1916 kilometrov.

V tomto roku zrekonštruovala SÚC PSK viac ako 64 kilometrov ciest v havarijnom a nevyhovujúcom stave. Celkovo do konca roka zrekonštruuje viac ako 93 kilometrov ciest, ktoré budú následne zaradené do stavebnotechnického stavu veľmi dobrý. V rámci programu Interreg V-A bolo do konca mája 2018 zrekonštru­ovaných a zmodernizovaných viac ako 29 kilometrov ciest druhej a tretej triedy v celkovej hodnote 7,3 milióna eur.

Cesty s najvyššou intenzitou dopravy

Napriek kombinácii využitia zdrojov PSK a zdrojov z operačných programov Európskej únie nie sú v súčasnosti finančné prostriedky podľa hovorkyne PSK Daše Jeleňovej postačujúce na zabezpečenie cyklickej obnovy pozemných komunikácií. Na základe pôžičky by sa mali rýchlejšie odstrániť nevyhovujúce a havarijné stavy na cestách s najvyššou intenzitou dopravy, čím by sa podľa nej mala zvýšiť bezpečnosť cestnej premávky.

„Na zozname ciest v zlom stavebnotechnickom stave je napríklad cesta II/537 od Štrbského Plesa po Poprad, kde je v nevyhovujúcom stave až 17,8 kilometra, ale aj cesta III/3862 v Radvani nad Laborcom v okrese Humenné, kde je v havarijnom stave až osem kilometrov ciest,“ dodala Jeleňová.

…Už ste ho videli? Takýto vianočný stromček sa nachádza pred Úradom PSK.

V OBRAZOCH: Vianočný stromček pred prešovským župným úradom
2
Galéria

Titulné foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM