Michala Halásová Samospráva

Jedinečnej pamiatke sa blýska na lepšie časy: Kumšt je opäť bližšie k oprave

Prešovský samosprávny kraj plánuje opraviť a sprístupniť pre verejnosť starú budovu v centre Prešova, ktorú obyvatelia mesta poznajú pod menom Kumšt. Tento dvojpodlažný objekt bol v minulosti súčasťou vodovodného systému a dnes je v správe Krajského múzea v Prešove, ktorého zriaďovateľom je PSK.

Ilustračný obrázok k článku Jedinečnej pamiatke sa blýska na lepšie časy: Kumšt je opäť bližšie k oprave
Zdroj: Dnes24.sk

Krajskí poslanci na svojom aprílovom rokovaní z rozpočtu samosprávneho kraja vyčlenili vyše 13 200 eur na vypracovanie projektovej dokumentácie, zameranie a posúdenie stavu budovy. „Na základe toho by sa mal určiť potrebný rozsah investície na revitalizáciu tohto objektu. Chceme, aby unikátne zariadenie na prečerpávanie vody z 15. storočia, ktoré sa tu nachádza, bolo obnovené, pretože takýto typ sa nachádza iba v Prahe a v Krakove. Ide o jedinečnú technickú pamiatku," skonštatoval predseda PSK Peter Chudík.

Ak sa objekt podarí opraviť, samosprávny kraj má záujem, aby v týchto unikátnych priestoroch vznikla expozícia múzea, ktorá by obyvateľom i návštevníkom metropoly Šariša pripomínala históriu mesta i regiónu. Prvé architektonické riešenie prestavby budovy bolo spracované po roku 1980, v tom období sa však nenašli peniaze na obnovu a prakticky odvtedy sa na budove robili len najnutnejšie opravy. V týchto priestoroch bol umiestnený depozitár Krajského múzea v Prešove, ktorý je však v súčasnosti presťahovaný na Sigorde.

Verím, že Prešovčanom i návštevníkom krajského mesta do niekoľkých rokov ponúkneme krásnu zrekonštruovanú budovu v centre, ktorá dotvorí atmosféru prešovských uličiek,“ uzavrel Chudík.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM