Samospráva

Krajskí poslanci definitívne zrušili školu v Prešove: O ktorú ide?

Prešovskí krajskí poslanci na svojom ostatnom rokovaní definitívne zrušili dve stredné školy v Prešove a vo Svidníku.

Ilustračný obrázok k článku Krajskí poslanci definitívne zrušili školu v Prešove: O ktorú ide?
Zdroj: TASR

Podľa vedúceho odboru školstva, mládeže a telesnej výchovy Úradu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Jána Furmana nikto zo zamestnancov nepríde o prácu.

„Zastupiteľstvo na svojom zasadnutí už raz zrušilo školy, ktoré sme my na základe nášho návrhu predložili na rokovanie. Ministerstvo školstva SR svojím rozhodnutím vyradilo zo siete tieto školy a ešte formálne to bolo treba zastrešiť všeobecne záväzným nariadením,“ uviedol Furman.

Odklepli zrušenie

Krajskí poslanci schválili zrušenie Strednej priemyselnej školy (SPŠ) drevárskej v Prešove, vrátane elokovaného pracoviska v časti Močidľany v obci Jarovnice. Škola prejde pod Strednú odbornú školu (SOŠ) technickú na Volgogradskej ulici v Prešove a elokované pracovisko pod SOŠ lesnícku v Prešove. „Čo sa týka Svidníka, tak SOŠ technická sa spojí so SOŠ polytechnickou vo Svidníku,“ vysvetlil Furman.

Podľa jeho slov nepríde o prácu nikto zo zamestnancov. „Pedagogických aj nepedagogických zamestnancov sme rozmiestnili v rámci jednotlivých štruktúr tak, že nikto nepríde o zamestnanie. Čo sa týka dôchodcov alebo tých, ktorí vlastne odchádzajú do dôchodku, tak na obidvoch školách riaditelia a s nimi päť až šesť ľudí odchádza takisto do dôchodku,“ povedal vedúci odboru školstva.

Proces optimalizácie siete škôl, ako povedal, pokračuje ďalej. „Rokujeme v ďalších lokalitách, teda v okresoch Snina, Stropkov a Levoča. V okrese Stará Ľubovňa to už máme ošetrené v zmysle uznesenia. Dôjde tam k fúzii dvoch škôl, SOŠ a obchodnej akadémie (OA). Predpokladáme, že sa vrátime ešte k myšlienke spojenia OA v Prešove a SOŠ podnikania. Uvidíme, ako dopadnú rokovania, a podľa toho sa aj my zariadime ďalej,“ skonštatoval Furman.

Ako povedal predseda PSK Milan Majerský, samosprávy v spomínaných regiónoch ani školy sa nemajú čoho obávať. „Aj keď sa niečo zruší, niečo nové vznikne, a to nové môže byť niekedy lepšie. Ľudia si niekedy neuvedomujú, že práve zmena ich posúva k lepšiemu a možno k optimálnejšiemu tak, aby aj oni vedeli lepšie fungovať. Rovnako aby možno aj žiaci načerpali viac informácií a boli v lepšom študijnom prostredí,“ povedal Majerský.

Využitie budov

Čo sa týka využitia prázdnych budov po školách, ktoré sa zlúčia, Furman uviedol, že budova SOŠ technickej vo Svidníku sa bude ďalej využívať ako stredisko praktického vyučovania.

„Bude tam prebiehať odborná prax pre žiakov, pretože je veľmi dobre vybavená strojným zariadením a učebnými pomôckami. Čo sa týka SPŠ drevárskej v Prešove, tak časť majetku prejde pod správu PSK a časť majetku, školské dielne, prejde pod správu SOŠ technickej na Volgogradskej ulici,“ dodal Furman.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM